Rogatički srednjoškolci na Sajmu učeničkog preduzetništva u Sarajevu

Zoran Janković - 08. aprila 2013. 058.ba

Sajam učeničkog preduzetništva-Rogatica

ROGATICA – Dana 05.04.2013. godine, u organizaciji Business Innovation Programs-a (BiP) u Sarajevu je održan 10. sajam učeničkog preduzetništva. Na sajmu je učestvovalo i takmičilo se 120 omladinskih preduzeća iz cijele BiH razvrstasnih tri kategorije: najbolji proizvod, najbolji štand i najbolji biznis plan.

Iakom ovom prilikom nisu ostvarili uspjeh u takmičarskom dijelu rogatički srednjoškolci zadovoljni su svojim nastupon u Sarajevu.

„Godine 2010 osnovano je preduzeće rogatičkih srednjoškolaca, a mi smo se opredijelili za djelatnost proizvodnje i prodaje palačinaka. Prije nego što smo izabrali djelatnost izvršili smo istraživanje tržišta i zaključili da imamo osigurano tržište i izvjesnu naplativost. Rizik kapital koji smo dobili od BIP-a bio je 200 KM, uspjeli smo da vratimo uloženo i da minimalno zaradimo. Kompaniju čine učenici trećih i četvrtih razreda rogatičke Srednje škole predvođeni profesoricom ekonomske grupe predmeta Žaklinom Novaković“ kaže Marija Lošić jedna od članica ove srednjoškolske kompanije.

Inače Business Innovation Programs (BIP) je neprofitna fondacija iz Norveške čija je misija usmjerena ka stvaranju novih radnih mjesta i podršci stručnjacima koji se bave ekonomskim razvojem u svojim zajednicama. Aktivnosti BIP-a se zasnivaju na principima tržišne ekonomije i oslanjaju se na prenošenje dobrih preduzetničkih praksi.

Omladinsko preduzetništvo (Student Enterprise Program) u okviru BIP-a kao osnovni cilj ima razvoj preduzetničkog duha i kulture među učenicima završnih razreda srednjih škola. Grupe učenika simuliraju poslovanje preduzeća osnivanjem i funkcionisanjem „učeničkih poduzeća” i kroz simulaciju stvarnog poslovanja stiču znanja, vještine i iskustva koja im mogu biti dragocjena u daljem planiranju života i karijere. Učenici svoje kompanije predstavljaju na sajmovima koji se od 2006. godine održavaju u Banja Luci i Sarajevu. U ovom programu, do danas, učestvovalo je oko 14.300 učenika koji su osnovali oko 3.170 učeničkih preduzeća i koja su prošla sve faza razvoja kao i prave kompanije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: