Ruda donosi 14 miliona

Glas Srpske - Radmila Đević - 12. aprila 2013. 058.ba

Čelebići

FOČA – Istraživački radovi na iznalaženju rude olova, cinka, bakra i pratećih metala na području Čelebića kod Foče počinju u maju i trajaće tri godine.

Istraživanja će obaviti banjalučka kompanija „Vestern majning“, koja je od Vlade RS dobila koncesiju i koja će uložiti više od 14 miliona KM, od čega će veliku korist imati prvenstveno lokalna zajednica.

– Istraživanja će se završiti najkasnije do marta 2016. godine, a podrazumijevaju geofizička ispitivanja, istražne radove – rekli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS i dodali da je koncesionar ranije uplatio jednokratnu naknadu za istraživanje od 269.800 KM.

– Koncesionar se obavezao da će dati prednost izvođačima radova iz RS, domaćoj opremi i potrošnom materijalu – istakli su u Ministarstvu i dodali da, ako istraživanje pokaže da se na području Čelebića nalaze potrebne količine rude, biće pripremljen novi ugovor o njenoj eksploataciji.

– Od toga će lokalna zajednica i Srpska imati direktnu korist kroz otvaranje novih radnih mjesta, plaćanje koncesione naknade za korišćenje mineralne sirovine i mnoge druge koristi – rekli su u Ministarstvu.

Iz „Vestern majninga“ stižu uvjerenja da se radi o perspektivnom projektu.

– Završavamo tehničku dokumentaciju, a istraživanja počinjemo idućeg mjeseca. Angažovaćemo domaće firme, mještane i zbog toga su ovakvi projekti najperspektivniji jer dovode do prosperiteta lokalne zajednice, ali i cijele Republike – rekao je projekt menayer i zamjenik direktora kompanije „Vestern majning“ Vladimir Rudić.

Mještani

Mještani MZ Čelebići kažu da u istraživanju vide šansu za oživljavanje ovog mjesta.

– To bi za nas bilo dosta pozitivno, većina je ovdje nezaposlenog stanovništva i kada su čuli za to, mnogi stanovnici se već nadaju poslu. To bi preporodilo naš kraj – kaže predsjednik MZ Čelebići Ivko Ostojić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,