Sakupljeno preko 10 litara dragocjene tečnosti [FOTO]

25.04.2013.

Maturanti darivali krv u Rogatici

ROGATICA – U organizaciji Opštinskog odbora Crvenog krsta i Doma zdravlja prošlog četvrtka, 25. aprila, u Rogatici je provedena redovna godišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Na akciju se javilo preko 60 građana, a krv je, nakon ljekarskih pregleda, dalo 31 dovalaca i sakupljeno je 10,8 litara tečnosti koja život znači. U poređenju sa prošlom godinom broj davalaca se povećao za 15, odnosno 5,250 litara krvi.

– Među davaocima i ovoga puta prednjačili su veterani u ovoj humanitarnoj djelatnosti. Mikanu Jankoviću ovo je bilo 113 darivanje krvi, Milanku Mijatoviću i Momčilu Rađenoviću 77, odnosno 51 davanje, Goranu Tošiću 34, Radenko Ilić 30, Branu Sredojeviću 23, Bori Brusinu 11, doktoru Siniši Miljišiću deseto, Radu Eriću osmo itd. Po prvi put krv je dalo i 12 maturanata ovdašnjeg Srednjoškolskog centra, kojim je, što je za njih na početku života veoma važno, određena i krvna grupa, i Mina Maksimović iz Gornjeg Milanovca u Srbiji koja se zadesila kod rodbine u Rogatici i došla da deseti put daruje krv. Krv u Rogatici je dalo i šest Sokočana, kroz namjensko porodično darivanje, reče sekterar Opštinskog odbora Crvenog krsta Dragiša Jovičić.

Doktorica Senka Milić iz Službe za transfuziju krvi Bolnice u Foči pohvalila je akciju i reče da Rogatica tradicionalno spada u sami vrh opštine u kojim se na akciju darivanja krvi svake godine odazove veliki broj građana. Inače, sakupljena krv će dobro doći kao zalihe pred nastupajuće ljeto kada su zbog saobraćajnih i drugih nesreća povećane potrebe za tečnošću kojom se spašavaju životi.

[royalslider id=”69”]