Snima se film o ruskim dobrovoljcima

11.04.2013.

Snima se film o ruskim dobrovoljcima

VIŠEGRAD – U Višegradu su počele pripreme za snimanje filma o učešću ruskih dobrovoljaca u redovima Vojske Republike Srpske /VRS/ u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dokumentarnu storiju o poginulim ruskim ratnicima snimaće književnik i publicista Ljiljana Bulatović.

“Okosnica filmske priče će se odnositi na dobrovoljca Konstantina Bogoslovskog, koji je imao 21 godinu kada je poginuo u borbama na brdu Zaglavku kod Višegrada, a sahranjen je na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu”, kaže Bulatovićeva.

Ona naglašava da je priča o njemu simboličan čin kojim su obuhvaćeni svi ruski rodoljubi koji su došli da se bore u Srpskoj.

“Ovo je znak zahvalnosti za sve koji su se borili da odbrane čast srpskog naroda i Republike Srpske za koju su dali živote, dijelove tijela ili preživjeli ratne strahote”, dodaje Bulatovićeva.

Bulatovićeva navodi da će filmom konkurisati na prestižnom filmskom festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi.

Ljudmila Bogoslovskaja, majka Konstantinova, kaže da je ponosna što je njen sin poginuo braneći braću Srbe i da svake godine po nekoliko puta dođe u Višegrad na njegov grob i druži se sa ratnim drugovima njenog jedinca.

Ovih dana očekuje se da u Višegrad dođe više dobrovoljaca iz Rusije, učesnika rata, kako bi i oni učestvovali u filmu.

Filmske scene snimaće Agencija “Prestiž” iz Kragujevca i to samo u Višegradu i okolini.

U redovima Vojske Republike Srpske je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 49 dobrovoljaca iz Rusije, a šest ih je sahranjeno na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu.

Među njima je i Genadij Kotov – pukovnik, kozački ataman.