Stala obnova džamije na temeljima crkve

Novosti.rs - R. M. - 11. aprila 2013. 058.ba

Džamija na temeljima crkve u Foci

FOČA – Do 20. aprila zabranjena obnova Careve džamije, koju je podigao sultan Bajazit Drugi u Foči 1501. godine, ali na temeljima crkve izgrađene u srednjem veku.

Na zahtev opštinskog rukovodstva u sredu je u Foču stiglo iz Banjaluke rešenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, kojim se do 20. aprila, zabranjuje svaka aktivnost na obnovi Careve džamije, koju je podigao sultan Bajazit Drugi u Foči 1501. godine, ali na temeljima crkve izgrađene u srednjem veku. Ovu tvrdnju je, na naučnoj osnovi izneo istoričar Asim Bejtić, detaljno objašnjavajući unutrašnju konstrukciju temelja, takozvane kustodije, građene za potrebe sveštenika u romanika stilu karakterističnom za gradnju crkava.

– Na tom lokalitetu su pronađeni i srpski grobovi, a da je tu bila crkva, ukazuju i snažni debeli zidovi, kakve džamija sa običnim krovištem uopšte ne gradi, i niz drugih detalja, koji su i istoričara Bejtića naveli na nepogrešiv zaključak o prvobitnom postojanju crkve. Zato smo i mi iz Crkvene opštine zainteresovani da arheolozi nesmetano urade svoj deo posla i da se, ako je sve istina o postojanju dve bogomolje na jednom temelju, lokalitet konzervira, a ne prave ni crkva ni džamija – kaže Danilo Crnogorac, sveštenik iz Foče.

Baš nekako u toku intervjua sa arheologozima iz Banjaluke Ljubicom Srdić i Ljiljanom Parežanin, stigli su komunalni policajci Gordan Drakul i Zoran Krunić, sa dopisom iz Banjaluke, kojim se odobrava rad arheologa, a zabranjuje svaka druga aktivnost, do 20. aprila.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,