Teorijsko i praktično voćarstvo

Zoran Janković - 17. aprila 2013. 058.ba

Seminar za voćare u Rogatici

ROGATICA – Danas, 17.04.2013. godine, Poljoprivredna savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa opštinom Rogatica upriličila je seminar za rogatičke voćare.

U teoretskom dijelu govoreno je o zasnivanju i održavanju voćnjaka, te o ostvarivanju podsticaja za poljoprivredu u 2013. godini.

Rečeno je da se današnji intenzivni uzgoj voća znatno razlikuje od nekadašnjeg ekstenivnog, mnogo veće količine voća dobiju se sa istih površina na način da se razmak između biljaka smanjuje čak i do pola metra, dok se razmak između redova ostavlja tek toliki da može proći mehanizacija kojom će se obrađivati voćnjak. Plodovi u takvim voćnjacima lako se beru sa zemlje jer su na dohvat ruke, povećava se broj biljaka a time i ukupan prinos po jedinici površine. Mala zapremina stabla olakšava berbu, rezidbu i zaštitu, a biljke rano počinju donositi rod dobrog kvaliteta.

Nakon teoretskog dijela seminara organizovana je pokazna rezidba na voćnjaku porodice Džida u Plješevici. Učešće u rezidbi uzeli su i sami učesnici seminara i prava je šteta što odziv voćara nije bio veći.

Inače, rogatičko podneblje izuzetno je pogodno za voćarstvo, površine koje su trenutno pod voćnjacima su nedovoljne, i ovdje bi egzistenciju mogao potražiti jedan broj nezaposlenih koji imaju vlastita imanja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,