Uskoro montaža filma o ruskim dobrovoljcima

SRNA - Radoje Tasić - 23. aprila 2013. 058.ba

Uskoro film o ruskim dobrovoljcima

VIŠEGRAD – Novinar i publicista Ljiljana Bulatović izjavila je Srni da je završeno snimanje dokumentarnog filma o učešću dobrovoljaca iz Rusije u redovima Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu, čiji je ona scenarista i režiser.

„Snimali smo nekoliko dana na području opštine Višegrad i na brdu Zaglavak gdje je, samo nakon 12 dana od kako je došao na ratište, poginuo ruski dobrovoljac Konstantin Bogoslovski, čija će sudbina biti i okosnica filmske priče i siboličan prilaz ovoj temi“, rekla je Bulatovićeva.

Ona je pojasnila da je nekoliko dorovoljaca iz Rusije, učesnika rata, boravilo na Zaglavku, gdje je u sukobu sa muslimanskim vojnicima poginuo Bogoslovski i nekoliko srpskih boraca i gdje je u autentičnom ambijentu snimljen dragocjen materijal za film.

„Oni su na poprištu ove bitke pronašli i čaure, dijelove vojničke opreme i pribora koji će naći mjesto na filmskoj traci“, rekla je Bulatovićeva.

Ona je navela da je za potrebe filma razgovarala sa Ljudmilom, majkom Konstantina Bogoslovskog, i nekim od dobrovoljaca, te da su scene snimane i na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu u Višegradu, gdje je prošle godine podignut spomenik svim ruskim borcima poginulim u otadžbinskom ratu, a njih šest je tu i sahranjeno.

„Film, trenutno, ima samo radni naslov. Planirano je da traje dvadesetak minuta i da se premijerno izvede na festivalu `Zlatni vitez` u maju u Moskvi“, pojasnila je Bulatovićeva.

Podršku Bulatovićevoj u snimanju filma pruža Boračka organizacija Republike Srpske i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu u Republici Srpskoj poginulo je 49 ruskih dobrovoljaca.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,