Ambasador Rumunije u BiH posjetio Foču

24.05.2013.

Ambasador Rumunije u Foči

FOČA – Ambasador Ruminije u BiH, Filip Teodoresku posjetio je opštinu Foča, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine, Radisavom Mašićem i zamjenikom načelnika, Radenkom Srndović.

Na sastanku su definisani su pravci saradnje i načini njihove realizacije. Hidropotencijal, poljoprivreda i visoko obrazovanje su polja na kojima će se zajednički djelovati.

Ambasador Teodoresku je izrazio zadovoljstvo posjetom opštini Foča.

– „Za vrijeme razgovora sa načelnikom Foče otkrili smo da postoje interesantne teme o kojima bismo mogli razgovarti i ostavriti buduću saradnju. Prije svega smo naglasili da trebamo sarađivati po ekonomskim pitanjima, i jako mi je drago što smo sa načelnikom uspjeli dogovoriti jedan sastanak sa privrednicima iz Foče, kako bi se razgovaralo o nekoj budućoj saradnjima i pitanjima unapređenja opštine Foča. Smatram da je najvažnije pitanje o kojem možemo razgovarati upravo pitanje ekonomije i ono najviše i obećava. Razgovarali smo i o saradnji po pitanju zdravstva, razmjene studenata, odnosno obrazovnog sistema i saradnje na tom planu“ – naglasio je Teodoresku.

Načelnik Mašić je najavio organizovanje okruglog stola na kome će razgovarati predstavnici Rumunije i domaći privrednici.

– „Konkretan dogovor sastanka je da ćemo u dogledno vrijeme, za nekih 15-ak dana, organizovati okrugli sto na kome će predstavnici Rumunije i naši privrednici razgovarati o mogućoj saradnji. Moguća saradnja bazira se na tri područja koja smo danas definisali a to je oblast hidropotencijala, oblast poljoprivrede i visoko obrazovanje“ – istakao je Mašić.

Delegacija rumunske ambasade, nakon sastanka sa načelnikom opštine, posjetila je Bogoslovski i Medicinski fakultet u Foči.