Medicinski fakultet u Foči domaćin 4. Simpozijuma doktora stomatologije RS

Opština Foča - 26. маја 2013. 058.ba

Simpozijum stomatologa u Foči

FOČA – Na Medicinskom fakultetu u Foči održan je četvrti Simpozijum doktora stomatologije Republike Srpske, koju je organizovao fočanski fakultet u saradnji sa Komorom doktora stomatologije Srpske. Simpozijum je okupio 205 učesnika, stomatologa iz mnogih gradova Srpske i Srbije. Šest predavača sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu i dva predavača sa Medicinskog fakulteta Foča, sa odsjeka za Stomatologiju, predstavili su učesnicima mnogobrojne teme. Najviše pažnje privukla prezentacija o ugradnji implantata.

Ugradnja implantata sve je učestalija u stomatološkoj praksi i najbolje je rješenje kod pacijenata bez zuba, jer nema ograničenja u primjeni, osim cijene koja je za mnoge previsoka, istakao je dekan Stomatološkog fakuleta iz Beograda i maksiofacijalni hirurg Miroslav Vukadinović.

–„U poslednje vreme česta je praksa da se sve odradi za dan sa primenom kontrolisane anestezije što ne poskupljuje terapiju, koja poslednjih godina nema ograničenja što se tiče anatomskih detalja, odnoso količine kosti koja je prisutna u vilicama da bi se mogla uspešno odraditi“ – rekao je Vukadinović.

Simpozijum stomatologa u Foči

Stomatolozi Srpske i Srbije su govorili i o prvoj pomoći u ordinaciji, naročito u radu sa djecom.

Šef Katedre za preventivnu dječiju stomatologiju Medicinskog fakulteta u Foči Stevanka Đorđević rekla je da treba brzo reagovati ukoliko dođe do komplikacija prilikom intervencije, jer pacijenti, pogotovo najmlađi, dolaze uplašeni i pod stresom.

– „Treba brzo reagoavti da se spriječi naknadno povređivanje i da se pacijent što prije transportuje u bolnicu“ – naglasila je Đorđevićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma i pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta u Foči Nikola Stojanović rekao je da se stomatolozi, ukoliko hoće da idu u korak sa vremenom, moraju edukovati.

Prema njegovim riječima, primjena znanja često je uslovljena i nedostatkom novca, koje njihove kolege u Evropi imaju, ali da je edukacija korisna, jer će doći vrijeme kada će domaći stomatolozi inovacije moći primijeniti u domovima zdravlja i privatnim ordinacijama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,