Nalet turista za praznike

07.05.2013.

Višegrad - ćuprija

VIŠEGRAD – Višegrad je u toku prvomajskih i vaskršnjih praznika zahvatio pravi nalet turista, javio je dopisnik Srne.

U Hotelu “Višegrad”, koji se nalazi uz most Mehmed-paše Sokolovića, za pet dana je usluženo oko 5.000 gostiju koji su svratili da predahnu u ljetnoj bašti ovog objekta.

Andrićgrad je dnevno posjećivalo po 2.000 gostiju, odnosno za vrijeme praznika oko 10.000 ljudi.

“Turisti su na gotovo tropskim vrućinama imali priliku da biraju jedno od 14 piva svjetske marke, a poseban interes je bio u suvenirnici Andrićgrada za suvenire-unikate, proizvedene u kućnoj radinosti”, ističe menadžer kamenog grada Žan Marjanović.

Direktor pekarsko-trgovinskog preduzeća “Adria” Bojan Stojanović navodi da se trgovci nisu nadali ovakvom talasu turista i dodaje da su svi njihovi objekti bili snabdjeveni.

“Za razliku od prošlih, ove godine smo zabilježili rast prometa od pet odsto, s tendencijom da se to nastavi do kraja sezone, što je ohrabrujuće za nas i ostale firme u Višegradu”, ističe Stojanović.

Vlasnik pekare “Pereca” Mladen Tasić kaže da je organizovano vanredno pečenje hljeba i da u toj pekari nije bilo nestašice.

Svih stotinu ležajeva u Rehabilitacionom centru “Vilina vlas” u Višegradskoj banji bilo je u toku praznika popunjeno. Direktor Banje Pero Petrović kaže da su gosti bili uglavnom iz Srbije i Crne Gore.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović ističe da je ohrabrena dolaskom sve većeg broja gostiju u ovaj grad, što će ga i ekonomski ojačati.

U Policijskoj stanici u ovom gradu potvrdili su da u ovom periodu nije bilo incidenta, što govori da je ovo izuzetno miran grad.

Svi sagovornici saglasni su da je povećanom broju turista u grad na ušću Rzava u Drinu doprinijela izgradnja Andrićgrada, interes za Ćupriju koja je na listi Uneskoa, za manastir Dobrun, Višegradsku banju, ali i za kanjon Drine kod Višegrada.