Nema sluha za male muzičare

Glas Srpske - Radmila Đević - 03. маја 2013. 058.ba

Muzička škola u Foči

FOČA – Dotrajali instrumenti, nedovoljno prostora za rad, nedostatak novca i nerazumijevanje lokalne zajednice i resornog ministarstva samo su neki od problema Osnovne muzičke škole u Foči, koji, ipak, nisu spriječili mlade muzičare da donesu medalje sa različitih republičkih muzičkih takmičenja.

Školu trenutno pohađa 150 učenika sa redovnom nastavom na četiri odsjeka – klavir, harmonika, gitara i solo pjevanje. Instrumenti na kojima vježbaju stari su više od 30 godina.

– Sviram na klaviru i bavim se pjevanjem, išla sam na republičko takmičenje iz klavira u Banjaluku i osvojila drugo mjesto, a osvajala sam nagrade i iz pjevanja – kaže Milica Ivanović, jedna od talentovanih učenica.

I učenik Đorđe Anđelić takođe je osvajao nagrade svirajući na harmonici na nedavno održanom takmičenju u Banjaluci.

– Takmičili sam se u disciplini kamerne muzike i osvojili smo nagradu, a sada se spremamo za takmičenje u Sarajevu – priča Anđelić.

Mladim talentima zadovoljni su i njihovi nastavnici koji ulažu dosta napora da nastavu održe na nivou.

– Imamo vrlo talentovanu djecu, koji su željni i takmičenja i pojavljivanja na sceni, koja mnogo znače. Nagrade sa brojnih takmičenja njima su veliki podsticaj, a nama zadovoljstvo – rekla je nastavnica na odsjeku harmonike Mirjana Učur i dodala da svake godine raste broj zainteresovanih, ali tri učionice ne mogu da odgovore na sve potrebe. Dio nastave zbog skučenosti odvija se čak i u zbornici.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da u svim lokalnim zajednicama muzičke škole imaju slične probleme.

– Ne možemo dati obećanje koje ne možemo da ispunimo. U svakom slučaju podržavamo rad osnovnih i srednjih muzičkih škola i žao nam je što ne možemo da otvorimo nove u regiji Gornjeg Podrinja. Tražićemo okvir da uskoro i ta pitanja riješimo – rekao je Mutabdžija.

Koncert

Učenici Osnovne muzičke škole u Foči, koji su učestvovali na dvadesetom republičkom muzičkom takmičenju, nedavno su održali i koncert za svoje sugrađane na kojem su se predstavili sa svojim najboljim kompozicijama. Planovi škole u budućnosti su da, ukoliko im se ukaže pomoć i podrška, otvore i gudački odsjek gdje bi djecu učili da sviraju na violini.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: