Nova lična karta će imati PIN kod

avaz.ba - 16. маја 2013. 058.ba

Lična karta BiH

INFO – U Sarajevu su juče predstavljane nove lične karte s čipom, odnosno mogućnošću upotrebe različitih vrsta elektronskih servisa putem elektronske identifikacije nosioca tog dokumenta.

Prezentacija, kako je rekao potpredsjednik njemačke kompanije „Muhlbauer“ Ludvig Huber (Ludwig), ima za cilj pomoći lokalnim, kantonalnim i entitetskim institucijama u kvalitetnijoj pripremi njihovih informacionih sistema za implementaciju elektronske lične karte.

Fotografija u boji, podatak o krvnoj grupi i državljanstvo te lični podaci ispisani ćirilicom i latinicom novine su na ovim ličnim kartama. Zbog PIN koda niko se drugi osim vlasnika neće moći služiti ovim dokumentom.

U čip koji je ugrađen čuvaju se i štite podaci, a na njoj je i oznaka za vrstu isprave s ciljem da se ona koristi i za putovanje van BiH.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan kazao je da elektronska lična karta omogućava da institucije u BiH pružaju elektronske servise građanima.

– Lična karta je urađena po posljednjim standardima i preporukama EU. Ova vrsta dokumenata kod nas se izdaje od 1. marta – kazao je Macan, dodajući da trenutne lične karte važe do njihovog isteka.

Inače, „Muhlbauer“ je u više od 80 zemalja prisutan s izradom određenih biometrijskih dokumenata (ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola…).

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: