Penzioneri u posjeti Oplencu, Dobrunu i Andrićgradu

28.05.2013.

Penzioneri iz Rogatice u Dobrunu

ROGATICA – Nastavljajući aktivnosti povodom 20-godišnjice postojanja Udruženje penzionera u Rogatici prošle nedjelje organizovalo je jednodnevni izlet na sahranu posmrtnih ostataka kralja Petra II, njegove supruge Aleksandre, majke Marije i brata Andreja.

U dva autobusa ovdašnjeg autoprevoznika „Aroma“ išlo je preko 80 penzionera i kako reče vođa puta Mile Đerić svi su izrazili veliko zadovoljstvo što su bili akteri ovog nezaboravnog događaja. Posebno su oduševljeni brojem prisutnih građana Srbije, Republike Srpske i ostalih dijelova bivše SFRJ, liturgiji koju je služio patrijarh srpski Irinej i ostalim svečanostima koje su posvećene ovom događaju. Impresioniralo je brdo Oplenac kao simbol dinastije Karađorđević i crkva Svetog velikomučanika Georgija kao zadužbina kralja Petra I Karađorđevića i po drugi put, nakon rušenja u Prvom svjetskom ratu, osvećena 1930. godine.

Penzioneri iz Rogatice u Andrićgradu

Na povratku kući rogatički penzioneri posjetili su manastir u Dobrunu kod Višegrada. Nakon kratke molitve i paljenja svijeća za zdravlje porodica i upokojene u manastirskoj crkvi Uspenija presvete Bogorodice, koja datira iz 14. vijeka, o čijem bitisanju penzionerima je govorila Olivera Jugović, student-volonrer iz Mokrog kod Pala, slijedilo je i prvo fotografisanje za „uspomenu i sjećanje“ na još jedno uspjelo tradicionalno izletničko druženje. Prije njega, pred kraj prošle godine, upriličena je posjeta Jahorini, pećini Orlovača i znamenjima na Romaniji i tako redom već godinama.

Pored manastira u Dobrunu penzioneri su svratili i razgledali Andrić-grad u susjednom Višegradu. Zanimljivo je da se radilo o preko 90 posto penzionera kojim je ovo prva posjeta Kusturičenom Kamengradu iako je od njihove Rogatice udaljen svega nekih 40 kilometara.