Priča o selidbi Bogoslovskog fakulteta iz Foče sve izvjesnija

foca24.info - 12. маја 2013. 058.ba

Bogoslovski fakultet u Foči

FOČA – Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči, Boris Brajović upozorio je da postoji realna mogućnost da fakultet iz Foče preseli u Banjaluku. Kaže da je zbog toga jako razočaran, te da se svim svojim bićem borio da Bogoslovski fakultet ostane u Foči.

– Ta priča, nažalost, nije završena. Ukoliko se zgrada Maglića ne rekonstruiše, sve su prilike, kako čujem, da će se fakultet preseliti možda u Banjaluku- rekao je Brajović, koji je, upravo zbog najave preseljenja fakulteta i neispunjenih obećanja Vlade RS, podnio ostavku na funkciju dekana. Nedostatak prostora je glavni problem Bogoslovskog fakulteta. Vlada je kupila zgradu direkcije Maglića i obećala da će je rekonstruisati, ali se već dvije godine čeka da radovi počnu. Brajović kaže da je obezbijeđen austrijski kredit i da se samo čeka da Vlada RS da odobrenje za tu investiciju.

– Univerzitet u Istočnom Sarajevu je dobio 10 miliona maraka kredita. Kredit je prošao sve faze na državnom nivou i na nivou RS. Sada je posljednja faza i samo se čeka da Vlada RS donese odluku kako da se ta sredstva iskoriste i ko će biti izvođač – kaže Brajović. On strahuje da bi mogli ostati bez kredita, ukoliko Vlada RS do kraja maja ne donese odluku o njegovoj realizaciji. Rekonstrukcija zgrade Maglića koštala bi oko milion i 200 hiljada maraka. Brajović se, ipak, nada da će Vlada RS ispuniti svoje obećanje.

– Vrijeme je da se nešto uradi. Inače, mislim da će biti problem za sljedeće generacije da u ovakvim uslovima studiraju. Nadam se da, ako ne ove, onda sljedeće godine uđemo u novu zgradu- ne gubi nadu dekan u ostavci. Nezvanične priče o preseljenju fakulteta u Banjaluku još odavno kruže Fočom, ali je malo ko, do sada, o tome želio otvoreno govoriti. Mnogi u otezanju početka radova na zgradi Maglića vide upravo nečiju namjeru da fakultet skloni iz Foče. Zvaničnici iz Vlade takve priče uvijek bi demantovali. Na njima je da to i dokažu.

Propao prvi pokušaj preseljenja

Prvi pokušaj preseljenja, prije tri godine, spriječila je lokalna zajednica. Organizovani su protesti sa kojih je narod Foče poručio nadležnima da neće dozvoliti da fakultet ode iz Foče, kako se tada zagovaralo, u Lukavicu. Tadašnji načelnik, Zdravko Krsmanović stigao je čak i do patrijarha srpskog Irineja, prenijevši mu molbu građana Foče da fakultet ostane u njihovom gradu. Nakon toga, Sveti sabor SPC donio je odluku da fakultet ostane u Foči. Patrijarh Irinej je zbog zasluga za takvu odluku Sabora dobio najveće opštinsko priznanje, Povelju opštine Foča.

Proslavili krsnu slavu

Studenti Bogoslovskog fakulteta i njihovi profesori proslavili su danas krsnu slavu, praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Slavska liturgija služena je u crkvi na Velečevu, nakon čega su na svečanoj akademiji uručene diplome studentima koji su završili studije u prethodnoj godini. Podijeljene su 53 diplome za redovne i jedna za master studije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,