Radionica o pomoći i podršci razvoju turizma u NP Sutjeska

15.05.2013.

Planinarenje u NP Sutjeska

FOČA – U Foči je završena trodnevna radionica na temu: „Pomoć i podrška razvoju turizma u Nacionalnom parku Sutjeska“ koju je organizovalo udruženje Eutak u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Serda i opštinom Foča.

U radionici su učestvovali turistički djelatnici iz našeg grada, rafteri, predstavnici NP Sutjeska i Turističke organizacije, kao i maturanti turističke škole iz Foče. Njima su u toku radionice predstavljene mogućnosti i načini kako unaprijediti turističku ponudu, kako što bolje ugostiti turiste i na koji način reklamirati turistički potencijal koji posjeduje naša opština, rekla nam je Melisa Gazdić, predstavnica Eutaka. –„Govorili smo o tome kako i na koji način unaprijediti turističku ponudu i privući što veći broj turista na teritoriju opštine Foča i NP Sutjeska, kako ponuditi turistima što raznovrsnije aktivnosti, i samim tim unaprijeiti ekonomski položaj lokalnog stanovništva koje će time dobiti priliku za dodatnom zaradom. Turističke ponude opštine Foča su izuzetno odlične ali se ne promovišu dovoljno što je jedna od najbitnijih stavki u razvoju turizma a Foča svakako ima šta da ponudi, jer su njeni turistički potencijali neprocjenjivi“ – smatra Gazdićeva.

Vlasnici seoskih domaćinstava koji se bave turizmom u području Vrbnice moći će ugostiti turiste koji borave na Tjentištu a koji su na jednodnevnim obilascima Zelengore i Vrbnice. Oni smatraju da su pomoću ove radionice saznali kako što bolje ugostiti turiste i promovisati našu opštinu na najbolji način. Po njihovi riječima Vrbnica je dragulj netaknute prirode, idealna je za svaki vid turizma, za jahanje, biciklizam i šetnju, ali razvoj turizma na ovom području usporava putna infrastruktura koja nije u najboljem stanju.

Iako je ovaj projekat baziran na pomoć i podršku Nacionalnom parku Sutjeska, on će upravo preko Parka unaprijediti i druge turističke potencijale opštine Foča, kao što su rafting, planinski i seoski turizam smatraju predstavnici raftera.