Stigao prvi rod sa plantaža jagoda

SRNA - Radoje Tasić - 23. maja 2013. 058.ba

Jagode u Višegradu

VIŠEGRAD – U jagodnjacima višegradskih domaćina Gorana Tubića i Miroljuba Babića iz sela Dobrunska Rijeka ovih dana uzrele su prve jagode na plantažama koje su formirane prošle godine, krajem jeseni, prenijele su agencije.

U projektu koji je podržavala opština u okviru stimulacije za poljoprivrednu proizvodnju, Tubić je dobio 6.000 sadnica jagode sorte „arosa“ i zasadio na 1.500 dunuma zemljišta.

– S obzirom na to da je ovo prva godina, proizvodnja je mala, a veći prinosi očekuju se iduće sezone – rekao je Tubić.

Stručnjaci kažu da se sa ovakve plantaže, urađene na najsavremeniji način sa folijama, sistemom navodnjavanja „kap po kap“, prihranom uz vodu i zaštitom od štetočina, može iduće godine ubrati najmanje šest tona ovog jagodičastog voća.

Prvi proizvođači jagoda na području višegradske opštine kažu da se na ovakav način može obezbijediti solidan biznis i da su već ispitali i obezbijedili tržište za plasman jagoda.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,