Susreti za pomirenje i bolji suživot

15.05.2013.

Bogoslovija Foča

FOČA – Posjetom Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči danas je počeo 8. susret mladih teologa BiH, a studentima Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Franjevačke teologije i Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva predstavljeni su i bogoslužbeni i vjerski običaji.

U školskom kompleksu Velečevo kod Foče, gdje je i smješten Pravoslavni bogoslovski fakultet, studenti su posjetili i hram Svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog, Svetosavski hram u izgranji i Atik Ali-pašinu džamiju.

Student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Goran Vučković rekao je da iz ovakvih susreta uče kako da uklone predrasude i očuvaju najosnovnije ljudske principe kao što su zajednica i zajedništo.

“Upućivanje jednih na druge, druženje i zajednički rad, poštovanje, ljubav prema drugima jeste ono što treba da stoji iznad svega”, istakao je Vučković.

Student Fakulteta islamskih nauka Elmedin Musić smatra da su ovakvi susreti put ka miru i suživotu. “Živimo na prostoru različitosti. Naša je obaveza da se upoznajemo i imamo dobar odnos jednih sa drugima, te da ih na pravi načim predstavljamo”, rekao je Musić.

Tea Vuglec, student Katoličkog bogoslovnog fakulteta, razumije ljudsku obavezu iz koje slijedi pouka koja upućuje na upoznavanje, saradnju i pomirenje.

Ona je istakla da će nakon ovih susreta sa kolegama, koji drugačije žive i vjeruju, vidjeti hoće li biti plodova u konkretnom življenju i razumijevanju i dijalogu, te dodala da je iznad svega ljudski predstavljati suživot u različitosti.

Stručni savjetnik Međureligijskog savjeta u BiH Božana Ivelić-Katava rekla je da godinama imaju dobre primjere koji podstiču dijalog i zajedničke projekete i da su prethodne generacije, koje su prošle kroz ovakve susrete i koji su danas zaposleni, ostali u kontaktu.

Tokom četvorodnevnog susreta mladi teolozi obići će katolički i islamski fakultet u Sarajevu, pravoslavne, katoličke i muslimanske vjerske objekte, kao i aškenasku sinagogu u Sarajevu.