U Foči i Ustikolini podijeljeno sjeme heljde

08.05.2013.

Heljda

FOČA – Poljoprivrednicima u opštini Foča i Foča-Ustikolina, koji su se prijavili za program organske proizvodnje, podijeljeno je sjeme heljde.

Heljdu će do kraja maja, na površinama od pet dunuma, zasijati 13 proizvođača u Foči i 20 u Ustikolini.

Besplatno sjeme, ali i stručnu pomoć, obezbijedila je ambasada SAD-a u BiH, posredstvom Udruženja za pomoć i razvoj Hajde iz Sarajeva. Prije podjele sjemena poljoprivrednicima je održano predavanje i obuka kako uzgajati heljdu. Profesor Agromediranskog fakulteta u Mostaru, Nezir Tanović upoznao je poljoprivrednike sa prednostima proizvodnje heljde. Istakao je da ova žitarica dobro uspijeva u brdskim područjima, te da je jako rentabilna. Ova žitarica je relativno nova kultura na podučju naše opštine. Poljoprivrednici očekuju dobar prinos, a što je najvažnije imaju zagarantovan otkup. Program organske proizvodnje, Udruženje Hajde provodi u saradnji sa lokalnim upravama u Foči i u Ustikolini.

U Foči se za proizvodnju heljde prijavilo 13, a u Ustikolini 20 poljoprivrednika.

– „U susjednoj Ustikolini imamo više zainteresovanih. Imajući u vidu veličinu teritorije opštine Foča, zaista smo očekivali da ih bude više. Možda je to malo zbog konfiguracije terena, koji nije prilagođen žitaricama, ali ima malo i odvikavanja od rada. Ljudi trebaju tek da shvate da se moramo vraćati poljoprivredi, da moramo oranice obrađivati, da je to nešto od čega se očekuje prihod“ – kaže zamjenik načelnika opštine Foča, Radenka Srndović.

Proizvođačima u Foči i u Ustikolini biće ponuđeno da potpišu ugovore sa otkupljivačem iz Sarajeva, pa će heljdu moći prodati po cijeni od 1,5 do dvije marke po kilogramu. Prosječan prinos ove kulture je od 1,5 do dvije tone po hektaru- rečeno je na današnjem savjetovanju. Ovo je probna faza, a očekuje se da proizvodnja heljde na većim površinama zaživi već od naredne godine.