U Hrvatsku od 1. jula samo sa biometrijskim pasošem

21.05.2013.

Granica BiH-Hrvatska

INFO – Državljani BiH od 1. jula ići će u Hrvatsku prema režimu za putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, odnosno prelaziće granicu Hrvatske sa biometrijskim pasošima, ukoliko zemlje članice EU ne odobre dalji prelazak sa ličnom kartom, prenose agencije.

Ovo obavještenje sadržano je u noti Ambasade Hrvatske u BiH, upućenoj Ministarstvu inostranih poslova BiH, koja se tiče usklađivanja vizne politike Hrvatske sa viznom politikom Evropske unije od 1. jula.

– MIP BiH zaprimio je notu Ambasade Hrvatske u Sarajevu kojom je infomisano o stavljanju van snage Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, jer se danom pristupanja Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine, vizna politika Hrvatske potpuno usklađuje sa viznom politikom EU – saopšteno je danas iz MIP-a BiH.

Za državljane BiH to znači da će od 1. jula prelaziti granicu sa biometrijskim pasošima ukoliko zemlje članice EU ne odobre dalji prelazak granice sa Hrvatskom sa ličnom kartom.

U saopštenju se navodi da je javnosti već poznato da su BiH i Hrvatska ranije pokrenule zajedničke aktivnosti s ciljem zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice sa ličnim kartama i nakon 1. jula.

Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima EU i zemljama članicama Unije koje bi trebalo da daju svoju saglasnost, navodi se na kraju saopštenja MIP-a BiH.