Veče čuvara tradicije u Rogatici – orile se pjesme zavičajne [FOTO]

13.05.2013.

Čuvari tradicije - Rogatica 2013

ROGATICA – Preko 150 učesnika svrstanih u 17 muških i ženskih grupa čuvara tradicije i običaja skoro tri sata u sportskoj dvorani u Rogatici prošle nedelje, 12. maja, pjevalo je na večeri „Čuvari tradicije Rogatica 2013“.

Iz grla uglavnom vremešnih muškaraca i žena iz izvornih grupa kulturno-umjetničkih društava iz Brčkog, Foče, Višegrada, Pala, Srpskog Goražda, Bijeljine, Sokoca, Vojkovića, Istočne Ilidže, Istočnog Starog Grada, Mokrog i „Sretenja“ iz Rogatice, čija je muška i ženska izvorna grupa bila organizator, obučenih u narodnu nošnju sa rekvizitima kao što su pljoske za rakiju, pletivače i „dukati“ izvučeni iz starih škrinja i prašljivih sanduka baka i djedova, orile su se pjesme iz Sarajevskog polja, sa Romanije, Drine i Rzava, Zelengore i Maglića.

Prilog ovoj nezaboravnoj večeri dali su i frulaši Rade Papović i Radovan Stanišić, ali i narodni guslari Ognjen Okilj, Milorad Čančar-Čaruga, Rade Papović, Radomir Andrić, sveštenik Miljan Rađenovi, Ilija Rabota, Drago Pelemiš i, iz benda „Goci“, kao posebno iznenađenje, Nebojša Rađenović.

Svi učesnici toplo su pozdravljeni od prisutnih u gledalištu. Ipak najviše aplauza pobrala je ženska pjevačka grupa iz KUD-a „Sarajevsko polje“ iz Bijeljine, koja je na traženje gledalaca umjesto predviđenih tri, otpjevala sedam pjesama.

Generalni pokrovitelj ove kulturne manifestacije, kojoj je samo trebalo još malo više mlađih gledalaca, bila je opštine Rogatica u čije ime sve učesnike je pozdravio i uz obećanje da će lokalna zajednica i ubuduće slične manifestacije opština podržavati, otvorio je načelnik Tomislav Puhalac.

Kao specijalni gosti na ovoj večeri izvorne narodne pjesme nastupili su članovi sve popularnijeg Goci benda uz čiju muziku i pjesmu na kraju je igralo i pjevalo i staro i mlado kojoj je prisustvovalo.

[royalslider id=”73”]