Višegrad kandidat za domaćina Balkanskog prvenstva

22.05.2013.

Balkansko prvenstvo u veslanju u Višegradu

VIŠEGRAD – Izvršni odbor Veslačkog saveza Republike Srpske pokrenuo je danas kod Svjetske veslačke federacije inicijativu za kandidaturu Višegrada za organizaciju Balkanskog prvenstva u veslanju 2014. godine.

Ova inicijativa je pokrenuta uz saglasnost Veslačkog saveza BiH, a prema prijedlogu projekta prvenstva, koje će biti održano u septembru naredne godine, takmičenje će biti organizovano na rijeci Drini na stazi kod naselja Sase.

Predviđeno je učešće oko 250 takmičara iz Srbije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Turske, Makedonije i BiH.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Goran Raca rekao je da će Višegrad prije, tokom i nakon Balkanskog prvenstva postati regionalni veslački centar, što je planirano u smjernicama realizacije strateških ciljeva sporta u Srpskoj i BiH.

“Balkansko prvenstvo u Višegradu će značjano doprinijeti popularizaciji još jednog olimpijsakog sporta, koji nije do sada na ovim prostorima imao priliku da se dokaže”, rekao je Raca.

Predviđeno je da veslači iz BiH učestvuju u dvije discipline.

Tehničku i drugu podršku održavanju Balkanskog prvenstva u veslanju daće Veslački savez Srbije, najavili su njegovi predstavnici koji su prisustvovali dogovorima u Višegradu.

Prema projektu za finansiranje prvenstva sredstva će obezbijediti Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske, kao i brojni sponzori.

Predsjednik Veslačkog saveza Republike Srpske Emir Kusturica telefonom se javio učesnicima sastanka u Višegradu i dao punu podršku pripremama za organizaciju ovog značajnog sportskog događaja.