Zagarantovan dobar profit

18.05.2013.

Predavanje heljda - Foča

FOČA – Trinaest poljoprivrednika u Foči do kraja maja zasijaće po pet dunuma heljde, a besplatno sjeme koje im je podijeljeno obezbijedile su lokalna zajednica i Ambasada SAD u BiH posredstvom Udruženja za pomoć i razvoj “Hajde” iz Sarajeva.

Iako se veliki broj fočanskih poljoprivrednika nije odazvao pozivu da uzgajaju heljdu, oni koji su to uradili očekuju dobar prinos.

– Heljda je na našem prostoru nova, tek počinjemo sa njenom sadnjom. Imali smo i edukativni sastanak gdje su nam objasnili kako se ona uzgaja – rekao je fočanski poljoprivrednik Milan Gagović.

On je dodao da je preuzeo sjeme za pet dunuma zemlje, a po dunumu se sije 12 kilograma sjemena.

Heljdu će zasijati i Milomir Pejović jer, kako je rekao, heljda se već prepoznaje na tržištu i on očekuje da će je lako prodati.

– Za uzgoj heljde prijavljeno je 13 poljoprivrednika iz Foče, a 20 ih je iz opštine Foča – Ustikolina. Korisnike ćemo obučavati tokom ljeta, sve do Sajma zdrave hrane na kojem će učestvovati korisnici našeg projekta – rekla je predsjednik Udruženja “Hajde” Lejla Brulić.

Stručnjaci agrokulture ukazali su fočanskim poljoprivrednicima na prednosti sijanja heljde.

– Ovdje imamo dobre uslove za njen uzgoj. Proizvodi od heljde su traženi na tržištu Srbije, Hrvatske i Evropske unije – rekao je profesor Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović i dodao da je profit na heljdi duplo veći u odnosu na druge žitarice.

– Otkup je zagarantovan po tržišnoj cijeni, što je najvažnije. Prinosi heljde su od tone i po do dvije tone po hektaru, a cijena od 1,50 do dvije marke, što obezbjeđuje dobar profit – rekao je Tanović.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović rekla je da su očekivali veći odziv poljoprivrednika za uzgoj heljde.

Kao jedan od razloga što odziv za uzgajanje heljde nije bio veliki poljoprivrednici navode to što na području Foče nema dosta kombajna.

– Nema kombajna koji bi adekvatno požeo heljdu i zato ljudi, iako je posiju, dok je prevezu do Ustikoline, ona bi opala i ne bismo u potpunosti mogli iskoristiti taj prinos – rekao je poljoprivrednik Milan Gagović.

Projekat

Sarajevsko udruženje “Hajde” prije heljde zainteresovanim poljoprivrednicima omogućilo je sjetvu organske pšenice. Pomoć za uzgoj heljde je nastavak tog programa koji košta 19.000 dolara. Ranije je pšenicu u Foči zasijalo 20, a u opštini Foča – Ustikolina 40 poljoprivrednika.

Glas Srpske - Radmila Đević