Dvije decenije od obnove uskotračne pruge Mokra Gora – Višegrad

SRNA - Radoje Tasić - 18. juna 2013. 058.ba

Ćiro kroz šumu

VIŠEGRAD – Kulturna manifestacija „Zavičajni dani“ u Mokroj Gori protekla je u znaku novinara i dvije decenije obnove uskotračne pruge „Šarganska osmica“.

Oko 20 novinara iz raznih redakcija i dopisništava iz Užica, među kojima je bio i dopisnik Srne iz Višegrada, na Belim Vodama pored pruge uskog kolosijeka zasadilo je 28. drvo prijateljstva.

Na željezničkom pragu pored pruge i hrama Svetog Jovana Krstitelja otkrivena je ploča sa imenima 30 novinara koji su u proteklih 20 godina afirmativno pisali o obnovi uskotračne pruge od Kremana do Mokre Gore i Višegrada u Republici Srpskoj.

„Ovo je jedinstven slučaj da se odaje priznanje predstavnicima sedme sile koji su zajedno sa neimarima obnavljali i gradili prugu perom i kamerom“, rekla je novinar u penziji Milica Turubić.

Inicijativu za obnovu pruge uskog kolosijeka u Mokroj Gori, koja je od Užica do Višegrada ukinuta 1974. godine, pokrenulo je Zavičajno udruženje „Mokrogoraca“ 1993. godine.

Do sada je obnovljeno ukupno 48 kilometara pruge od Kremana do Višegrada i njom svaki dan saobraća ćirina kompozicija sa lokomotivom parnjačom kojom je prošle godine prevezeno 70.000 turista.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,