Funkcionalnu da prati fiskalna decentralizacija

SRNA - 27. juna 2013. 058.ba

Opština Rogatica

ROGATICA – Lokalne zajednice, kao nivo vlasti, zaslužuju mnogo veća prava, tako da funkcionalnu decentralizaciju mora da prati fiskalna decentralizacija, izjavio je danas u Rogatici Predrag Pajić, projekt menadžer Saveza opština i gradova Republike Srpske angažovan na projektu „Načelnici za razvoj“.

„Poslovi koje obavljaju lokalne zajednice moraju biti adekvatno praćeni novčanim sredstvima, pa će biti predložena poboljšanja u određenim zakonskim rješenjima“, rekao je novinarima Pajić.

U okviru komponente projekta „Načelnici za razvoj“, koji provode savezi opština i gradova Republike Srpske i Federacije BiH, u Rogatici je danas održana javna rasprava o jačanju kapaciteta lokalne zajednice putem donošenja pravne legislative.

Pajić je rekao da se predložena zakonska rješenja odnose na finansiranje jedinica lokalne samouprave, zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao i na međuopštinsku saradnju.

„Zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave, kao i međuopštinska saradnja su teme koje su zajedničke za oba entiteta, dok se za FBiH umjesto zakona o zaposlenim u jedinicama lokalne samouprave, radi zakon o vanrednim situacijama“, rekao je Pajić.

Projekat se provodi u saradnji sa Savezom opština i gradova FBiH i predstavlja komponentu šireg projekta „Doprinos ustavnoj reformi u BiH“, koji su podržale Ambasada Švajcarske u Sarajevu i Švajcarska Agencije za razvoj i saradnju.

O predloženim zakonskim rješenjima, koja su rezultat ovog projekta, U Republici Srpskoj će biti održano osam javnih rasprava, a u FBiH devet.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: