Izložba panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“

26. juna 2013. 058.ba

Izložba panoa nacionalnih spomenika

VIŠEGRAD – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa JU Domom kulture Višegrad organizuje izložbu panoa nacionalnih spomenika „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ od 01. do 15. jula 2013. godine.

Otvaranje izložbe u JU Dom kulture Višegrad zakazano je u ponedjeljak – 01. jula 2013. godine u 16 sati.

Izložba „Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“, organizuje se u okviru istoimene kampanje od 2003. godine, te do sada, segmenti te izložbe bili su postavljеni u Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Italiji, Turskoj, Srbiji, te širom Bosne i Hercegovine u mnogim gradovima, opštinama i regijama BiH.

Izložba u Višegradu je četvrta u nizu planiranih izložbi za sarajevsku regiju u okviru koje su do sada održane izložbe u Sarajevu, Goraždu i Foči.

Izložbenu postavku čine fotografije, tekstovi, projekti, crteži i drugi bitni podaci koji opisuju svaki pojedinačni nacionalni spomenik, što čini samo dio spomeničkog blaga kojim obiluje BiH. Odabrani spomenici obuhvataju nekropole stećaka, antičke bazilike, samostane, historijska i arheološka područja, džamije, crkve, tekije, katedrale, stare gradove itd.

Odabrani spomenici za ciklus sarajevske regije obuhvataju spomenike sa područja Sarajeva, Foče, Čajniča, Fojnice, Goražda, Kiseljaka, Kreševa, Olova, Pala, Rogatice, Rudog, Sokoca, Trnova, Vareša, Visokog i Višegrada.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,