Kraj prodaji stoke pored puta

27.06.2013.

Stočna pijaca u Foči

FOČA – Godinama najavljivan projekat izgradnje stočne pijace u Foči konačno je dobio svoj epilog, gradnja bi trebalo da počne idućih dana na Velečevu, kod bivše klaonice, a izabrani izvođač radova je fočansko preduzeće “Konstruktor”.

Vrijednost investicije je 135.000 KM, a iz opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti potvrdili su da su sredstva za izgradnju obezbijeđena iz Fonda IFAD-a.

Stočna pijaca riješiće muka stočare koji su bili primorani da to rade u okolnim opštinama i gradovima, a često i pored puta.

– Izgradnja pijace počeće idućih dana i trajaće oko mjesec. Od šest ponuđača prijavljenih na tenderu koji je raspisalo resorno ministarstvo preduzeće “Konstruktor” je izabrano za najpovoljnijeg. Možemo se nadati otvaranju pijace u skorije vrijeme – rekao je načelnik tog odjeljenja Igor Ćurčić.

On je dodao da je stočna pijaca u Foči bila neophodna, jer više od 500 domaćinstava koji se aktivno bave uzgojem stoke nisu imali gdje da je prodaju.

– Sada će moći da prošire svoju proizvodnju i stočni fond jer će imati bolji plasman i profit. Pijaca će u svakom slučaju pozitivno uticati na poljoprivredu u našoj opštini – rekao je je Ćurčić.

Planirano je da pijacu sagrade po najvišim standardima i imaće sve prateće objekte.

– Biće sagrađena mala veterinarska stanica, postavićemo vage za stoku, kaveze, vezove. Biće urađena po najvišim standardima i možda najbolja na našoj regiji – naglasio je Ćurčić.

Stočnu pijacu željno iščekuju svi fočanski poljoprivrednici jer im je njen nedostatak bio gorući problem.

– Poljoprivrednici su morali da putuju u okolne opštine kako bi prodavali stoku. Tamo su bili ucjenjivani minimalnim cijenama, a dovoljno je reći da su po pet maraka prodavali kilogram žive vage. Gradnjom će dobiti veći profit i smanjenje troškova – rekla je predsjednica Udruženja poljoprivrednika Foče Verica Drakul.

Olakšice

Iz Udruženja poljoprivrednika dodaju da zajedno sa opštinom Foča rade na formiranju Centra za otkup mlijeka u MZ Rječice kako bi i ovim proizvođačima omogućili brži i lakši plasman.

– Prostorije su obezbijeđene, a idućih sedam dana realizovaće se u potpunosti taj projekat sa svim standardima EU i Hasap sistemom. Svo mlijeko koje se prikupi u našoj opštini u tom centru će se lagerovati, hladiti i dalje predavati otkupljivaču, tako da je to velika olakšica našim proizvođačima mlijeka – rekla su u udruženju.