Najezda neobičnih insekata i u Foči

28.06.2013.

Najezda pčela

FOČA – U više gradova BiH ovih dana registrovana je najezda neobičnih insekata koji podjećaju na ose i pčele. Početkom juna, Srebreničani su muku mučili sa ovim mušicama, trenutno ih je ponajviše na području Sarajeva, a rojevi su stigli i do Foče.

Pojavili su se oko stambenih zgrada, naročito na balkonima, po saksijama cvijeća, pa otežavaju stanarima izlaske na balkone i provjetravanje prostorija. Doduše, ovi do sada stanovništvu nepoznati insekti nisu agresivni, tako da nisu evidentirani slučajevi ujedanja.

Ne mogu ugroziti zdravlje ljudi

Kako su ranije prenijeli lokalni mediji iz Srebrenice, biolozi ističu da je pojava insekata uzrokovana čestom smjenom vlage i visokih temperatura. Kažu da ovi insekti najavljuju rodnu godinu.“Ne ujedaju, to je klasična muha koja se hrani nektarom, korisna je životinja i vrši oprašivanje biljaka. Svojim kontrastom boja podsjeća izgledom na pčelu i upozorava predatore da nije probavljiva. Nagovještava dolazak toplijeg vremena i ova godina biće pogodna pogotovo za razvoj voćarstva na našem području“, izjavio je biolog i ekološki inspektor u Opštini Srebrenica, Ilijaz Begić.