Nastavak saradnje ambasade Rumunije u BiH i opštine Foča

Opština Foča - Nataša Miletić - 18. juna 2013. 058.ba

Rumunski ambasador u Foči

FOČA – Kao nastavak saradnje Ambasade Rumunije u BiH i opštine Foča održan je radni sastanak ova dva subjekta sa privrednicima i predstavnicima ustanova u Foči.

Istaknut je ekonomski aspekt saradnje, ali su obje strane iskazale interes za kontaktima na svim društvenim poljima, što ima za cilj obostranu korist.

Od učesnika sastanka se očekuje pismo namjere u kome će se predstaviti konkretne namjere i potrebe za izvozom u Rumuniju, koje će opština Foča objediniti i uputiti ambasadi.

Ambasador Rumunije u BiH, Filip Teodoresku, je izražavajući zadovoljstvo zbog toga što su u manje od mjesec dana organizovana dva sastanka u Foči na ovu temu, iznio širok spektar saradnje fočanskih privrednika sa Rumunijom.

– „Kao ambasador podržaću direktnu saradnju Rumunije sa partnerima sa područja opštine Foča, i sve buduće dijaloge koje privrednici budu željeli ostvariti sa biznismenima u Rumuniji. Danas smo razgovarali ne samo o trgovini i razmjeni dobara između Foče i Rumunije, nego oko svega onoga što se može ticati saradnje sa institucijama u Rumuniji“ – istakao je Teodoresku.

Ovo je prvi korak koji je napravljen nakon posjete ambasadora prije mjesec dana, rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

– „Radosna je vijest da smo okupili sve privrednike sa područja naše opštine i sve one koji imaju interesa da sarađuju sa privredom u Rumuniji. Kako je pokazano na ovom sastanku taj interes realno postoji. Obradovala nas je vijest da i Rumunija ima interes da sarađuje sa nekim od naših preduzeća. Prije svega ono što smo mi ponudili jeste oblast turizma, poljoprivrede i drvne industrije. Naravno zainteresovanost rumunske strane su i hidropotencijali ali isto tako i kompanije sa naše strane imaju interes da sarađuju tamo. Prvi korak koji smo danas napravili jeste da ovu saradnju nastavimo i inteziviramo“ – zaključio je Mašić.

Direktor kompanije REV, Jelenko Mališ, istakao je da su predstavljene mogućnosti za potencijalne investitore i partnere u Rumuniji za ulaganje u hidropotencijal.

– „Sastanak smo iskoristili da potencijalnim investitorima iz Rumunije prezentujemo plan izgradnje minihidroelektrana koje su predviđene da se rade na području naše opštine, i u slučaju njihovog ulaganja mi im stojimo na raspolaganju“ – rekao je Mališ.

Saradnju sa Rumunijom prvi je započeo Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostoški u Foči, koji je organizovao posjete pravoslavnom fakultetu u toj zemlji, a aktivnosti će biti nastavljene krajem oktobra, rekao je prodekan Bogoslovskog fakulteta, Dejan Đogo.

– „Organizovaćemo zajedničku konferenciju sa kolegama iz Arada o dvojici najvećih teologa 20. vijeka srpskom, Justinu Popoviću i rumunskom, Dimitriju Stanilou, i tu očekujemo veliku posjetu. Takođe planirali smo i određena horska gostovanja i dalje aktivnosti kako bi se saradnja još više razvijala“ – istakao je Đogo.

Učesnici sastanka optimistični su u pogledu budućih odnosa i kontakata, koji bi trebali doprinjeti ekonomsku korist dvjema stranama.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,