Obilježavanje 70 godina od Bitke na Sutjesci 14. juna

05.06.2013.

Velimir Dunjić i Radisav Mašić

FOČA – U Dolini heroja na Tjentišu 14. juna biće obilježeno 70 godina od Bitke na Sutjesci – odlučio je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsjednik Pododbora Vlade Srpske za obilježavanje značajnih događaja Velimir Dunjić rekao je novinarima u Foči da će program početi u 11.00 časova polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici kod Centralnog spomenika na Tjentištu. Potom će se obratiti zvaničnici Subnora, Republike Srpske i opštine Foča.

Od 11.45 časova će biti upriličen prigodan kulturno-umjetnički program, koji priprema Forum-teatar iz Istočnog Sarajeva. Ove godine svi učesnici i posjetioci će imati priliku da se okrijepe partizanskim pasuljom.

“Uputili smo i inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske da 14. juna učenici osnovnih i srednjih škola iz Foče posjete Tjentište i prisustvuju istorijskim času”, istakao je Dunjić.

On je rekao da Srpska nikada nije politizovala obilježavanje ovog događaja, tako da odgovore zašto se predstavnici nekih drugih Subnora okupljaju na Tjentištu 15. ili 16. juna treba potražiti kod njih.

“Odbor Vlade Srpske ima svoj program koji će biti proveden sa obilježjima Srpske”, naglasio je Dunjić.

Na sjednici Pododbora prisustvovali su predstavnici Opštinske organizacije Subnora Foča, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, predstavnici Auto-moto saveza i Nacionalnog parka.

Na Tjentištu očekuju dolazak predstavnika Subnora iz bivših jugoslovenskih republika. Za sve zainteresovane iz Foče će 14. juna u 9.00 časova biti organizovan prevoz.