Počeo pohod na krov BiH

28.06.2013.

Maglić

FOČA – Nekoliko stotina planinara, mahom sa prostora bivše Juge, ali i drugih zemalja Evrope i svijeta, krenulo je danas u osvajanje Maglića, najveće planine u RS i BiH (2386 m). Tradicionalna akcija Planinarskog saveza RS i PD Zelengora, Vidovdanski uspon na Maglić ove godine doživljava svoje jubilarno, 20. izdanje.

Planinari su se jutros okupili na Gradskom trgu u Foči, odakle su se uputili na Trnovačko jezero. Među njima i ekipa iz Slovenije.

– Ovo je prvi put da idemo na Maglić. Dobili smo poziv od Planinarskog društva Zelengora, tako da smo se odlučili da dođemo i da vidimo kako to izgleda. Sljedeće ljeto svakako ćemo doći u većem broju . Lijepo je ovdje , slično kao u Sloveniji – priroda i sve ostalo- kaže Miran Muhić iz Planinarskog društva „Radio-televizija Ljubljana“. Planinarsko krštenje na Magliću imaće i fočanska snaha, Danijela Kovač iz Podgorice.

– Prvi put idem na Maglić . Muž mi je iz Foče i veliki je zaljubljenik u prirodu. Za dvije do tri godine sam mnogo obišla, oduševljena sam. Vjerujem da da ćemo češće uživati u prirodnim ljepotama ovog kraja- kaže Podgoričanka. Slično razmišlja i Beograđanin, Aleksandar Mijatović.

– Nadamo se lijepom vremenu i dobrom provodu . Prvi put idemo na Maglić. Dolazio sam prije u Foču, lijep je kraj , a posebno rafting Tarom. Lijepa je priroda, prijatni ljudi – hvali Beograđanin domaćine. Bazni kamp je i ovog puta na Trnovačkom jezeru, na crnogorskoj strani Maglića, pa će na planini biti formiran i granični prelaz. Uspon je u subotu u ranim jutarnjim časovima. Zvanični završetak akcije je u nedelju, mada će se veliki broj planinara sigurno odlučiti za produženi boravak na Trnovačkom jezeru.

Domaćin PD Zelengora

Od brojnih akcija Planinarskog društva Zelengora, Vidovdanski uspon na Maglić je najznačajnija i najmasovnija.

– Ovo je dvadeseti, jubilarni uspon na Maglić , očekujemo mnogo učesnika. Planinarski savez nam je dodijelio i priznanje i značku za 65 godina postojanja. Naše postojanje ima veliki značaj naročito za mlade. Ipak, imamo veliki problem sa finansijama. Inače, da imamo novca radili bismo i više na škole orijentacije u prirodi, planinarenja i upoznavanja okoline . U planu koji smo dostavili Skupštini opštine Foča, predvidjeli smo izdavanje Planinarskog doma čime bismo poboljšali naše finansiranje, ali i da radimo na razvoju planinarskog turizma za šta imamo i spreman plan i naravno da imamo i još malo više finansijske podrške- kaže predsjednik PD Zelengora, Novo Mihajlović.

Skupština Planinarskog saveza Srpske

U Foči je danas održana i Skupština Planinarskog saveza RS. – Imamo 3000 članova u 65 društava . Bilježimo formiranje novih društava , ali i gašenje u nekim opštinama. Planinarski savez ima za cilj omasovljavanje , posebno sa mlađim naraštajima da ih odvojimo od ulice, kafića i mas medija. Iako imamo finansijskih problema, nastojimo da održimo nivo na kojem jesmo- kaže predsjednik PS RS, Blagota Marković.