Podsticaji za stočare i voćare

Glas Srpske - Radmila Đević - 04. juna 2013. 058.ba

Svinje

FOČA – Niske otkupne cijene proizvoda, loša infrastruktura, nedostatak mehanizacije, izostanak podsticaja i monopol na tržištu gorući su problemi koji guše fočanske poljoprivrednike.

Kako bi se popravio poljoprivredni ambijent, opština Foča donijela je odluku da iz budžeta izdvoji 100.000 maraka za dodjelu podsticaja za tridesetak poljoprivrednih domaćinstava koja ispune neophodne kriterijume. Prema riječima predstavnika opštine, fokus novčane podrške ove godine je na stočarstvu, voćarstvu i nabavci mehanizacije.

– Od predviđenog iznosa, 50.000 KM je za tekuće investicije, a isto toliko za kapitalne. Sredstva smo ograničili na dvije strateške grane i potrudićemo se da ova pomoć poljoprivrednicima bude stvarna i da se s njom može nešto kvalitetno uraditi – rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić.

On je dodao da je i opština ranije dodjeljivala podsticaje poljoprivrednicima, ali da su sredstva dobijala svi, zbog čega su ona bila minimalna.

– Ove godine to će dobiti dvadeset do trideset domaćinstava, pratićemo način trošenja tih sredstava. Ako je riječ o proširenju stočnog fonda, možda će opština direktno nabavljati muzna grla i dodjeljivati ih ili će nabaviti nove sadnice voćaka koje će dodijeliti domaćinstvima – pojasnio je Ćurčić.

Namjera opštine je da svake godine pomogne po 20 do 30 poljoprivrednih domaćinstava, kako bi taj broj poslije četiri godine prešao i 100. Domaćinstva će imati obavezu da pomažu jedna druge.

– Ako jedno domaćinstvo ima dva muzna grla i opština mu dodijeli još dva, u obavezi je da kroz dvije godine jedno muzno grlo da domaćinstvu koje ima manje i kome je potrebno – pojasnio je Ćurčić.

Fočanski poljoprivrednici ističu da im je pomoć prijeko potrebna kako bi uopšte ostali u poslu.

– Suočeni smo sa brojnim problemima, kao što su slab otkup, teški uslovi, nepostojanje adekvatnih puteva do imanja, nedostatak objekata i mašina, a nameću nam se brojni standardi. Čuo sam za podsticaje iz opštine, prijaviću se, a želim samo da to ne bude stranačkom linijom, već da prioritet budu ljudi koji od svog rada izdržavaju porodicu – kaže Dragoslav Stanojević, jedan od fočanskih poljoprivrednika.

Novac

Planirana podsticajna sredstva u oblasti stočarstva iznosiće 3.000 KM po korisniku, 2.000 KM po korisniku u voćarstvu i po 5.000 svakom korisniku za nabavku mehanizacije. Procedure i kriterijume za odobravanje ovih sredstava definisaće poseban pravilnik koji donosi načelnik opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,