Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP-a i partnerskih lokalnih uprava

03. juna 2013. 058.ba

Memorandum UNDP i Višegrad

VIŠEGRAD – U Sarajevu, 31. maja 2013. godine, u zgradi Delegacije Evropske unije, održana je Svečana ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između četiri partnerske jedinice lokalne samouprave u BiH i UNDP-a BiH. Ceremoniji su prisustvovali gospodin Holger Schroeder, šef Operacija Delegacijae Evropske unije u BiH, gospođa Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH, te srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH i načelnici izabranih opština i gradova.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma o razumijevanju organizovana je u okviru LOD III projekta koji finansira Evropska unija, čiji je cilj doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim JLS-ovima u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

„Evropskoj uniji, ali i svima u Bosni i Hercegovini je važna efikasna lokalna samouprava, orjentisana prema svojim građanima. Jedan od najboljih primjera napora koje ulaže EU na ovom polju je LOD projekat – Jačanje lokalne demokratije – čiji je cilj uspostavljenje trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti. Podrška EU saradnji između opština i civilnog društva već ulazi u svoju petu godinu, i ja sam sretan što mogu da najavim da EU namjerava da nastavi svoju podršku ovom projektu sa 2 miliona eura iz sredstava IPA fonda.“ izjavio je gospodin Schroeder.

Memorandum UNDP i Višegrad

Za ponovne partnere u sprovedbi aktivnosti LOD III projekta izabrane su sljedeće JLS: Banja Luka, Novi Grad Sarajevo, Tešanj i Višegrad. Partnerske JLS su izabrane za ponovno učešće u projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III), zbog odličnih rezultata u prijašnjim fazama projekta, te zbog zalaganja za poboljšanje odnosa sa civilnim sektorom u BiH.

Velika je važnost i uloga loklane uprave za građane BiH, i zbog toga je puno pitanja i problema koje je potrebno rješiti u toj oblasti. Civilno društvo je važan partner koji može pomoći u rješavanju ovih problema, te čak bolje sprovesti lokalne razvojne strategije ili pružiti bolje usluge. Radeći zajedno, ova dva sektora su usmjerena na poboljšanje životnog standarda svojih građana i pomoć onima kojima je potrebna, ponajviše socijalno isključenim grupama. Zbog toga su aktivnosti LOD III projekta usmjerene na jačanje međusobnih odnosa i saradnje kako bi organizacije civilnog društva što bolje pomogle građanima BiH.“, rekla je Zahira Virani.

U ovoj fazi sprovođenja LOD III projekta, započete su aktivnosti u 15 partnerskih gradova i opština na uspostavljanju i unaprijeđenju transparentnih mehanizama za finansiranje projekta organizacija civilnog društva. Paralelno, uz ove aktivnosti, projekat LOD III radi na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva, kroz dodjelu sredstava za projekte koji će doprinijeti boljem životu u lokalnim zajednicama. Kroz ovakve aktivnosti, LOD projekat nastoji izgraditi i ojačati demokratske procese u Bosni i Hercegovini, te uspostaviti bolju saradnju vladinog i nevladinog sektora.

LOD III projekat finansira Evropska unija (EU) iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura, a partner projekta je Ministarstvo pravde BiH.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: