Predstavljen dobitnik Andrićeve nagrade za 2012. godinu

SRNA - Radoje Tasić - 09. juna 2013. 058.ba

Milovan Marčetić

VIŠEGRAD – Posljednjeg dana „Višegradske staze“, manifestacije posvećene uspomeni na život i djelo nobelovca Ive Andrića, u Višegradu je predstavljena knjiga „Zapisi na snegu“ književnika Milovana Marčetića, dobitnika Andrićeve nagrade za pripovijetku za 2012. godinu.

„Ova nagrada mi je značajna, jer je Andrićeva zadužbina dodjeljuje već četiri decenije za pripovijetku u kojoj se pokazuje majstorstvo pravog pisca i to je najvjerovatnije najveća srpska nagrada za književnost“, rekao je Marčetić.

On je pojasnio da je ovom knjigom, čiji je glavni junak pacov, pokušao da opomene kako je zgrada Skupštine bivše Jugoslavije, sada Srbije, nesrećno zdanje koje nijednom narodu, a posebno Srbima nije donijela veliku sreću.

Marčetić je iznio podatak da je zgrada Skupštine građena 30 godina i da su proroci Tarabići prorekli da će vladar koji je završi nastradati, što se dogodilo kralju Aleksandru koji je ubijen u Marselju.

Književni kritičar Ivan Radosavljević rekao je da je autor Andrićevu nagradu dobio za priču „Izlazak“, ali da i ostale priče u knjizi „Zapisi u snegu“, ne zaostaju po kvalitetu.

On je ocijenio da je karakteristika zbirke spoznaja o ukorijenjenosti nekih pravila u ljudskoj svijesti, jer se čovjeku događa da sve ono što je radio na kraju postaje besmisleno, a ono čemu nije pridavao važnost ispliva na površinu kao najvažnije.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,