Sedmično se ugasi jedna radnja

Glas Srpske - Radmila Đević - 10. juna 2013. 058.ba

Katanac

FOČA – Svakih sedam dana u opštini Foča ugasi se po jedna preduzetnička radnja, a ovu pojavu u Opštini pravdaju teškim stanjem u privredi, sve izraženijom tržišnom konkurencijom u kojoj opstaju veći privredni lanci.

Smanjenje preduzetnika dugogodišnji je trend u ovoj opštini, a samo u prošloj godini 67 preduzetničkih radnji stalno je odjavilo svoju djelatnost.

U Foči je registrovano 357 zanatsko-preduzetničkih radnji. U odnosu na 2011. godinu broj radnji je smanjen za 39, dok je u odnosu na 2010. taj broj manji za 52.

– Sve je manje i zanatlija, i preduzetnika i samostalnih trgovinskih radnji, tako da mora doći do preorijentisanja proizvodnje ili velikih investicija i strateške proizvodnje – rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igor Ćurčić.

On dodaje da je opština nemoćna da promijeni trenutnu negativnu sliku, te da je to problem cijele Srpske, ali i regiona.

– Opština jedino može pomoći podsticajima za zapošljavanje radnika u ove oblasti, a takvu odluku smo već usvojili – rekao je Ćurčić.

On je dodao da su za podsticaje u ovoj godini planirali 200.000 KM, odnosno 5.000 KM za svakog preduzetnika po zaposlenom radniku, kojeg ne može da otpusti u iduće dvije godine.

Privrednici

Samostalni preduzetnik iz Foče Srebrenko Kunarac koji se bavi servisiranjem i prodajom računarske opreme rekao je da preduzetnici koji se bave samo jednom granom ili oblašću vrlo brzo zatvaraju radnje.

– Teško je pribaviti sredstava za početak, tržište je malo, mala kupovna moć stanovništva. Podsticaja nikakvih niti ulaganja od strane opštine i države nema – rekao je Kunarac.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,