Treba graditi nove ćuprije razumijevanja

SRNA - Radoje Tasić - 07. juna 2013. 058.ba

Goran Mutabdžija - Višegradska staza

VIŠEGRAD – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžije poručio je večeras u Višegradu da pored Andrićevih mostova, u stvarnosti i piščevoj viziji, u gradu njegovog djetinjstva i mjestu koje šalje univerzalne poruke, treba i dalje graditi nove ćuprije razumijevanja i tolerancije među ljudima i stvaraocima bilo koje vrste.

Svečano otvarajući manifestaciju „Višegradska staza“, Mutabdžija je rekao da u ovom gradu, nadaleko prepoznatljivih simbola, mnogi dođu da na višegradskoj stazi pronađu svoj put i preispitaju svoj život i stvaralaštvo.

U tradicionalnoj besjedi o Ivi Andriću, književnik i akademik Miro Vuksanović istakao je da stranci ne bi razumijeli „da Srbi jezik smanjuju, da riječi iz njega dijele, da književnost usitnjavaju, a baš on, Andrić, je stvarajući na malom jeziku, u maloj zemlji stvorio velika djela“.

Hor iz Užica - Višegradska staza

„Stranac ne bi vjerovao da je otuđena njegova kuća u kojoj je proveo djetinjstvo i da je, bez obzira što su ga optuživali da rijetko otvara novčanik, najveći dio iznosa Nobelove nagrade poklonio bibliotekama u rodnoj Bosni“, istakao je Vuksanović.

On je dodao da bi se nobelovac začudio i obradovao kada bi u Višegradu vidio zdanje grada od kamena, Andrićgrada, njemu posvećenog, sa njegovim spomenikom i njegovom mirnoćom.

„Ne bi se sigurno obradovao kad bi čuo da se namjeravalo da rzavskim bregovima odjeknu mine i krampovi i da se `nikluju` Anikina i Lotikina vremena, a Ćuprija zasipa jalovinom“, rekao je Vuksanović.

Milan Nikolić - Višegradska staza

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Milan Nikolić ocijenio je da je Andrićeva staza tvrda i čemerna bez nade na radost i prava na nadu, ali je ona i put sabiranja, okupljanja, suočavanja jednih sa drugim i sa samim sobom.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture govorili su i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Slobodan Savić i predsjednik udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić.

Odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“ govorio je glumac Tihomir Stanić, a u programu je učestvovao hor muzičke škole i kvartet „Stefanović“ iz Užica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,