Ukrovljena crkva posvećena knezu Lazaru

19.06.2013.

Crkva u Andrićgradu

ANDRIĆGRAD – Neimari Andrićgrada danas su bakrom prekrili kupolu hrama u gradu od kamena, koji će biti posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru.

Glavni inženjer na izgradnji Andrićgrada Radomir Stojić rekao je da će u petak, 21. juna, na zdanje crkve biti postavljen veliki pozlaćeni krst koji će, kao i cijeli objekat, dominirati nad ostalim građevinama na ušću Rzava u Drinu.

“Uspjeli smo da za vrlo kratko vrijeme podignemo hram, postavimo fasadu od specijalnog bijelog kamena traventina, koji je dovezen iz Turske, a u planu je da se crkva u prvoj fazi gradnje iznutra omalteriše”, naveo je Stojić.

On je podsjetio da je idejni tvorac Andrićgrada režiser Emir Kusturica obećao da će do Vidovdana, 28. juna, ovaj hram, koji je modifikovana kopija manastira Visoki Dečani, biti spreman da u njega uđu gosti koji će prisustvovati svečanosti na završetaku dijela radova na hotelu i poslovnoj zgradi preduzeća “HE na Drini”.

Hram u Andrićgradu biće po prostoru i gabaritu najveća vjerska građevina u Višegradu. Raspolagaće sa korisnim prostorom od 700 metara kvadratnih, a sa krstom će biti visok 21 metar.

SRNA - Radoje Tasić