Fočanski ribolovci prvi u Republici Srpskoj

09.07.2013.

Ribolov na Drini

FOČA – Da je Foča zaista grad sporta pokazuju i uspjesi mladih ribolovaca. Juniorska ekipa Sportskog-ribolovnog društva Mladica, u konkurenciji do 23 godine, osvojila je prvo mjesto na Republičkom takmičenju, koje je proteklog vikenda Održano u Gradišci, na rijeci Savi.

Junirosku ekipu Mladice sačinjavali su Miodrag Subotić, Vukašin Banović i Ognjen Krunić koji nam je rekao da je konkurencija bila jaka, ali da im je njihovo dugogodišnje iskustvo pomoglo u osvajanju prvog mjesta.

– „To je bilo takmičenje lov ribe udicom na plovak. Konkurencija je bila jaka ali mi smo ipak pokazali da imamo znanja i iskustva i posjedujemo nešto više od ostalih takmičara, iako su svi stariji od nas po dvije ili tri godine. Aktivno se bavimo ribolovom duže od osam godina“ – istakao je Krunić.

Fočanska juniorska ekipa već godinama osvaja zavidne rezultate na takmičenjima u Republici Srpskoj. Zbog nedostatka finansijskih sredstava nikada nisu uspjeli da učestvuju na evropskim takmičenjima, iako već niz godina imaju pozive da nastupaju za reprezentaciju BiH, rekao je Radojica Mlađenović, predsjednik sportsko-ribolovnog društva Mladica.

– „Društvo radi u teškim uslovima i sa vrlo malo finansija. Ovaj put nam ni dosadašnji sponzori nisu izašli u susret, iako smo od njih tražili mala sredstva, onoliko da takmičari samo mogu da odu na takmičenje. Mladi ribolovci do sada su imali dosta ponuda za da nastupaju za reprezentaciju BiH, zadnja ponuda je bila prvenstvo u Portugalu, ali zbog nedostatka novca, mi smo odustali od toga“ – istakao je Mlađenović.

Opštinsko prvenstvo lova ribe udicom na plovak već je organizovano, a budući planovi ovog društva jesu organizacija Huko kupa, za koji su potrebna velika finasijska sredstva, ali u Mladici se nadaju da će se ona obezbijediti, istakao je Mlađenović.

– „Nadam se da ćemo uspijeti ogranizovati Huko kup u oktobru iako smo zakasnili da konkurišemo za sredstva u Savjet ministara, tačnije u Ministarstvo koje zastupa sport. Pošto je to međunarodno takmičenje i od velikog je značaja probaćemo vlastitim snagama da ga organizujemo. Ukoliko se to desi očekuje se dolazak sportista iz zemalja bivše Jugoslavije, zatim Poljske, Njemačke, Danske i drugih evropskih zemalja“ – zaključio je Mlađenović.

Upravni odbor Sportsko-ribolovnog društva Mladica se nada da će Opština i donatori imati sluha za mlade ribolovce i pomoći u organizaciji njihovih budućih takmičenja.