Izvještaj sa 9. redovne sjednice SO Foča

Opština Foča - Nataša Miletić - 24. jula 2013. 058.ba

SO Foča

FOČA – Održana je deveta redovna sjednica Skupštine opštine Foča. Nakon dopune, dnevni red usvojen je jednoglasno.

Odbornici SO na početku skupštine minutom ćutanja odali su počast nastradalim mještanima Jabuke, koji su 23. jula 1992. godine ubijeni u svom selu, a njihove kuće popaljene. U 11 časova predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti prekinuli su zasjedanje i na gradskom groblju u Foči položili cvijeće i zapalili svijeće za pokoj nastradalih Jabučana.

Najviše pažnje privukla je tačka o razrješenju predsjednika SO Foča Radojice Mlađenovića, koja je uvrštena u dnevni red na prijedlog načelnika opštine. Odbornici su nakon rasprave tajno glasali i većina odbornika, njih 14, bilo je protiv opoziva predsjednika, dok je 11 glasalo za opoziv.

SO Foča izvršila je popunu Opštinske popisne komisije tako što je najprije razriješila dužnosti Dragicu Kulić iz reda srpskog naroda, što se nametnulo kao jedino riješenje, a zatim komisiju popunila članom iz reda ostalih naroda Slobodanom Perovićem, koji se izjasnio kao Crnogorac. Za predsjednika Opštinske popisne komisije izabran je Rade Vojičić, iz reda zaposlenih u Republičkoj geodetskoj službi i pripadnik srpskog naroda. Iz reda bošnjačkog naroda član Komisije je Amir Čaušević i iz reda hrvatskog naroda Ruža Milošević.

Raspravu odbornika izazvala je i tačka o Prijedlogu rješenja o davanju saglasnosti na Listu spomenika i spomen-obilježja od velikog značaja za opštinu Foča. Nakon rasprave i prijedloga koji bi se sve spomenici trebali naći na pomenutoj listi, načelnik opštine je dao prijedlog da se trenutna Lista dopuni Spomenikom Kralju Petru na Gradskom trgu i Spomenikom na Šištetu koji svjedoči o stradanju mještana Čelebića i Zavaita u Prvom svjetskom ratu. Prijedlog je usvojen sa obrazloženjem da se pojedini spomenici na području naše opštine nalaze pod zaštitom države ili crkvenih opština, s tim da Lista nije konačna i da se blagovremeno na prijedloge udruženja i organizacija može dopuniti.

Odbornici lokalnog parlamenta uglavnom su pohvalili izvještaje lokalnih inspekcija i pozdravili početak rada građevinskog inspektora u opštini Foča, koji će 1. avgusta stupiti na dužnost.

Vladičić Slađana, profesor razredne nastave, izabrana je većinom glasova za direktora Javne ustanove Dječiji vrtić Čika Jova Zmaj.

Skupština je završena u 16,00 časova.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,