Jedan dan sa učesnicima Interkulturalnog kampa osnovaca u Štrgačini

03. jula 2013. 058.ba

Interkulturalni kamp Stragačina

DRUŽENjEM PREMOŠĆAVAJU BARIJERE

RUDO – U renoviranoj i preuređenoj područnoj školskoj zgradi u Strgačini kod Rudog od prije četiri godine, tokom ljetnjeg raspusta, radi Interkulturalni kamp za osnovce iz škola sa cijelog područja BiH.

Po riječima Ninoslava Prijovića, direktora Opštinske razvojne agancije iz Rudog, prve dvije godine kamp je organizovan sredstvima Španskog fonda MGD-F.

– Od 2012. godine nosilac projekta je Udruženje lica sa posebnim potrebama „Nada“ iz Rudog, uz našu podršku, a finansira se sredstvima ambasade SAD u BiH, pojašnjava Prijović.

Milena Kujundžić, predsjednica Udruženja „Nada“ kaže da su učesnici ovogodišnjeg kampa u Strgačini đaci od petog do devetog razreda osnovne škole.

– Planirano je da u četiri smjene ovdje borave osnovci sa svojim nastavnicima i predstavljaju svoje škole i gradove. Svaku smjenu čine učenici iz dvije škole sa područja Federacije BiH i dvije iz škola sa područja Republike Srpske. Grupe čini po 10 učenika i njihov nastavnik, kaže Milena Kujundžić.

Ona dodaje ta će tokom četiri smjene kroz ovogodišnji kamp u Strgačini proći učenici iz 16 škola, te djeca sa posebnim potrebama iz 16 udruženja sa područja Federacije BiH i Srpske.

Tokom njihovog jednodnevnog boravka u svakoj smjeni svi učesnici kampa organizuju izlet u obližnje izletište Bijeljevine, sa čistom i netaknutom prirodom, pored rječice Radoinje, precizira Kujundžićeva.

Prisustvovali smo jednom od tih izleta, 2. jula, i uvjerili se sa kojom pažnjom se đaci osnovnih škola odnose prema djeci sa posebnim potrebama, što je najveći domet i rezultat ovakvog druženja, koje je završeno raznim igrama, sportskim nadmetanjem, razmjenom poklona i roštiljom.

Ninoslav Prijović nam objašnjava da je u sklopu ovog projekta radno angažovano sedam kvalifikovanih edukatora, domaćin kampa i tri kuvarice. Svi sa evidencije nezaposlenih lica iz Rudog.

– Ovdje su trenutno đaci iz Foče, Sarajeva, Mokrog kod Pala, iz Vitkovića kod Goražda, zatim iz Trebinja, Rudog, Tuzle i Sokolca, a do 5. septembra organizujemo još dvije smjene, kada ćemo ugostiti njihove vršnjake iz Višegrada, iz Štrbaca kod Rudog, Han Pijeska, Sarajeva, Trnova, Vareša i Žepča, kaže Prijović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,