“Lotika” već vozi turiste

26.07.2013.

Brod Lotika u Andrićgradu

ANDRĆGRAD – Turistička ponuda Andićgrada i Višegrada od Vidovdana je bogatija za brod simboličnog imena “Lotika”.

Ovo najveće plovno tijelo na Drini, namijenjeno turistima, kapaciteta je oko 70 putnika.

Za plovidbu su ga uredili i pripremili admiral u penziji Nenad Radović i njegov sin pomorac Davor, prema idejama i uputstvima idejnog tvorca Andrićgrada Emira Kusturice.

“Brod je izgrađen po najsavremenijim građevinskim standardima iz oblasti brodarstva sa dva motora nove generacije ‘janmar’ po 75 konjskih snaga koji mogu razviti brzinu od 35 kilometara na sat” kaže Nenad Radović.

“Lotika” je opremljena najnovijom opremom za bezbjednu plovidbu i sistemom podvodne orijentacije tako da je nemoguće da udari u neki predmet u vodi ili se nasuče.

Prilikom gradnje broda na gradilištu Andrićgrada, Kusturica je objasnio da će ovo plovilo biti korišteno i za održavanje pozorišnih predstava i književnih večeri, a ima i zatovoreni salon za održavanje sastanka.

Najljepši brod na Drini izgrađen je za rekordnih pet mjeseci i već je postao ponos u riječnom brodarstvu.

U Andrićgradu su potvrdili da turisti imaju priliku da se za njih organizuje vožnja “Lotikom” od mosta Mehmed-paše Sokolovića do Banjskog potoka, zatim krstarenje od grada od kamena do Starog Broda i ušća Žepe u Drinu, kao i vožnja 54 kilometra dugim akumulacionim jezerom HE “Bajina Bašta” do Perućca.

“Vatreno krštenje” brod iz Andrićgrada je doživio nedavnim učešćem u Drinskoj regati.

Kapetan broda “Lotika” je Davor Radović.