Ministar Mutabdžija posjetio Medicinski i Bogoslovski fakultet

05.07.2013.

Mutabdžija u Foči

FOČA – Ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Goran Mutabdžija, posjetio je Bogoslovski i Medicinski fakultet u Foči. U razgovoru sa rukovodstvom ovih visokoškolskih ustanova, ministar je upoznat sa nastavnim procesom i radom na fakultetima.

Prioritet je završetak studentskog doma, za koji kreditna sredstva iz Austrije treba da budu odobrena danas, rečeno je na sastanku. Od tih sredstava biće izvršena i rekonstrukcija zgrade Maglićeve direkcije za potrebe Bogoslovskog fakulteta, a tender za izvođenje radova raspisan je prije deset dana.

Ministar je rekao da njegov dolazak predstavlja i podršku fakultetima da nastave sa dobrim rezultatima i unaprijede rad. Defininisano je pitanje nastavne baze za studente Stomatologije, rekao je ministar Mutabdžija.

– „Riješićemo kroz izmjene i dopune Zakona o zdravstevnoj zaštiti tu stavku kako bi studentima ovde bila nastavna baza. Drugo važno pitanje je proces tendera, odnosno proces radova na završetku Studenstkog doma koji podrazumijeva proces izbora najboljeg ponuđača i to očekujemo u toku ljeta, čim dobijemo od austrijske strane potvrdu da su prihvatili naš tenderski zahtjev. Mi smo tender za građevinske radove, u iznosu od 3,2 miliona evra, kao dio širek paketa od 10 miliona evra, raspisali prije deset dana. To je austrijski robni kredit koji se sastoji od vije faze, s tim da je prva faza 10 miliona evra i druga isto toliko. U prvoj fazi imamo 32% vrijednosti kredita za građevinske radove a ostatak su roba. Ovdje je najvažnije da ćemo ova sredstva od 3,2 miliona evra plasirati prije svega za završetak studentskog doma i rekonstrukcije zgrade za potrebe Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta“ – zaključio je Mutabdžija.

Mutabdžija na Bogoslovskom fakultetu

Dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Milan Kulić kaže da je u planu otvaranje drugog ciklusa studija na programu Specijalna edukacija i rehabilitacija.

– „Mi smo danas sa ministrom razgovarali o unapređenju nastave na Medicinskom fakultetu, unapređenju studentskog standarda što je jako važno i što je jedno od gorućih problema našeg fakulteta. Takođe, riješavali smo problem odsjeka Specijalna edukacija i rehabilitacija, a to je drugi ciklus studija i očekujemo da ćemo vrlo brzo dobiti rješenje Ministarstva da možemo da upišemo i prvu generaciju studenata na master studije Defektologije“ – istakao je Kulić.

Ministar Mutabdžija je negirao tvrdnje o preseljenju Bogoslovskog fakulteta, navodeći da je i današnja posjeta podrška fakutetima koji djeluju u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo.