Na Gradskom stadionu niče park za vježbanje

03.07.2013.

Street workout park u Foči

FOČA – Ljubitelji atletske gimnastike u Foči neće više morati „visiti“ po koševima i drugim željeznim konstrukcijama u gradu. Zahvaljujući akciji Omladinskog pokreta, uskoro će dobiti funkcionalan prostor za vježbanje na otvorenom.

Na Gradskom stadionu, odmah pored košarkaškog terena, u toku je postavljanje rekvizita koji će sportistima i rekreativcima omogućiti da na zdrav način oblikuju svoje tijelo. Sprave za vježbanje nabavio je Omladinski pokret od sredstava koje su prikupili od građana. Tri rekvizita su kupili, a jedan su dobili na poklon. Među volonterima Omladinskog pokreta, koji su došli da pomognu da se sprave postave, zatekli smo i dvojicu odbojkaša, Darka Vreća i Vlada Vukovića:

– Mladima će puno značiti ovaj park. I ja ću kao sportista dolaziti da vježbam. Do sada su se mnogi snalazili kako su znali, vježbali su na terenima kod Gornje škole, na stadionu i drugim mjestima. Sada smo dobili pravo mjesto za vježbe snage, za ruke, trbušne i leđne mišiće i za druge vježbe- kaže Vrećo. Aktivnim sportistima, park će dobro doći za pripreme pred početak sezone.

– Najviše će nam značiti u julu i avgustu, kada obavljamo pripreme za narednu sezonu. Sprave su namijenjene za vježbe koje se rade spostvenom težinom, bez upotrebe tegova. Većina nas sa tegovima radi pogrešno, a ovdje ćemo moći vježbati sopstvenom težinom tijela- pojasnio je Vuković. Predsjednik Omladinskog pokreta, Mladen Mandić kaže da će park za vježbanje biti završen kada iz KPZ-a stigne i poligon, čiju bi izradu trebalo da finansira preduzeće Komunalac:

– Velika je potreba mladih za ovakvim prostorom. Dosta njih vježba na improvizovanim spravama, tako da smo došli na ovu ideju. Od građana smo prikupili 950 KM. U Konstruktoru smo naručili tri sprave, od kojih su dvije univerzalne za zgibove, trbušnjake i druge vježbe, a jednu spravu smo dobili na poklon od Konstruktora. U planu je poligon na istoj lokaciji. Malo kasnimo, zato što su u KPZ-u imali obaveze oko izrade konstrukcija za koševe- rekao je Mandić. Očekuje se da park bude završen u narednih 15-ak dana.

Turistički mural na ulazu u Foču

Na inicijativu Omladinskog pokreta, nedavno je oslikan mural na potpornom zidu uz magistralu na ulazu u Foču. Sredstva su obezbijeđena iz opštinskog budžeta.- Skupština opštine je jednoglasno podržala našu inicijativu da se izradi mural. Idejno rješenje je uradio Boban Janković. Mi smo napravili komisiju, koja je odlučila da to bude odrađeno. Sve je koštalo oko 3000 maraka- kaže Mandić. Na muralu su, na jednostavan i zanimljiv način, predstavljene znamenitosti Foče; hram Svetog Save, Sat kula, spomenik Bitke na Sutjesci, planina Maglić, rafting Tarom i pješčane piramide.

Poziv na bič volej

Odbojkaši su za 19. jul, na terenu u Donjem Polju, zakazali prvi memorijalni turnir u odbojci na pijesku „Ilija Đurović Ike“.- Pozvao bih sve zainteresovane da 19. jula dođu na otvaranje turnira, za koji se nadamo da će prerasti u tradicionalni. Do 15. jula planiramo završetak radova na terenima, za šta će nam biti potrebna volonterska pomoć građana- kaže odbojkaš Vlado Vuković.