Nezakonit promet ogrevnog drveta sve češća pojava u Foči

23.07.2013.

Kamion sa drvima

FOČA – Nezakonito prometovanje ogrevnog drveta bila je tema sastanka kojem su prisutvovali predstavnici opštine, šumskog gazdinstva „Maglić“, Stanice javne bezbjednosti Foča i vlasnici preduzeća koja se bave ovom djelatnošću.

Činjenica je da već više godina u Foči neregistrovana lica vrše promet ogrevnog drveta i pružanje usluga prevoza. Opština nastoji da suzbije takve pojave, istakla je zamjenik načelnika opštine Radenka Srndović.

– „Dogovorili smo se da Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti izvrši reviziju lica registrovanih za obavljanje samostalne djelatnosti, a za koje postoji indicija da vrše prevoz ogrevnog drveta za tuđe potrebe što nije u skladu sa njihovom registracijom. Takođe smo se dogovorili da opštinska inspekcija, šumsko gazdinstvo i policija zajedno vrše kontrolu prometa i prevoza, od sječe, prometa i istovara kod kupaca, do domaćinstva. Da ne bi došlo do oduzimanja ogrevnog drveta, građanima skrećemo pažnju da vode računa kako nabavljaju ogrev. Da ga mogu kupiti samo od registrovanih lica, što znači da moraju posjedovati otpremnicu-iskaz, kao i da im prevoz izvrše lica za to registrovana. Inače se može desiti da im u kontroli bude oduzeto ogrevno drvo, što bi zaista bio neočekivan izdatak građanima“ – kaže Radenka Srndović.

Slična poruka iz Šumskog gazdinstva Maglić jer je njihov interes zaštita šuma i zaštita interesa kupaca ogrevnog drveta koji imaju višegodišnje ugovore sa Gazdinstvom.

– „Upozoravamo domaćinstva da moraju da imaju otpremni iskaz. Ako neko doveze u grad nekome drva, treba da mu traži otpremni iskaz. Bez otpremnog iskaza, doći će komisija, u kojoj su policajac, komunalni inspektor i predstavnik Šumarstva, i oduzeće se drva ispred svake kuće ili zgrade gdje nema papirologije“ – upozorio je tehnički direktor u ŠG Maglić, Milan Vuković.

U policiji nisu zadovoljni dosadašnjim rezultatima kontrole ove nezakonite pojave. MUP RS već duži niz godina provodi akciju koja ima za cilj spriječavanje nezakonite sječe i prometa drvnih sortimenata.

– „Imali smo slučajeve oduzimanja drvenih sortimenata. Svi ti sortimenti se odlažu na stovarište Šumskog gazdinstva. Ti predmeti, u zavisnoti da li se radi o krivičnom djelu ili o prekršaju, daju se u nadležnost Tužilaštvu ili šumskom inspektoru. Nismo zadovoljni u Stanici, moglo se uraditi znatno više. U narednom periodu, pojačaćemo kontrolu teretnih motornih vozila koja prevoze drvne sortimente, prije svega ogrevno drvo“ – kaže komandir Saobraćajne policije, Zoran Vuković.

Sa sastanka je upućen apel stanovništvu da prijavi nezakonitu sječu i prodaju ogrevnog drveta.