Objavljen javni poziv za popisivače

10.07.2013.

Popis stanovništva

INFO – U susret prvom poslijeratnom popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini, Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, danas je objavila dugo najavljivani javni poziv za prijavu kandidata za opštinske instruktore i popisivače.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti, i to u periodu 11. do 31. jula ove godine, svakoga radnog dana između 10 i 15 sati, tako što će lično doći u prostorije popisnih komisija opština i gradova i popuniti tipski obrazac „Prijava za sudjelovanje u Popisu“.

Obaveze u Popisu: obuka popisivača; obilazak terena pred Popis i provjera usaglašenosti skica i opisa popisnih krugova sa stanjem na terenu; organizacija i praćenje rada popisivača; pregled i kontrola popunjenih popisnih obrazaca; drugi poslovi po nalogu PKLS i državnog/entitetskog instruktora.

Uslovi koje kandidat za opštinskog instruktora treba da ispunjava:

  • da je državljanin BIH;
  • da ima najmanje 18 godina na dan kada aplicira (punoljetno lice);
  • da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak;
  • da ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju;
  • da je po mogućnosti stanovnik naseljenog mjesta ili opštine/grada u kojoj će obavljati poslove opštinskog/gradskog instruktora;
  • da bude raspoloživ preko dana, uveče i vikendom za posao;
  • da posjeduje psiho-fizičke sposobnosti za obavljanje terenskog rada.

Prednost će imati nezaposleni, a kod popisivača važan je čitak rukopis zbog tehnologije obrade (skeniranja) popisnica. Za potrebe popisa bit će angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata, 2.464 opštinskih instruktora. Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači i instruktori koji budu učestvovali u popisu primiće naknadu za izvršene zadatke. Popisivači će dobiti po jednom popunjenom obrascu od 1.75 do 1.95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi (ruralno ili urbano), a instruktori 70 KM po popisivaču (a najniža zarada može biti 280 KM).

Kandidati za popisivače i opštinske/gradske instruktore će proći obuku nakon koje će biti testirani. Popisna komisija lokalne samouprave zatim vrši imenovanje izabranih kandidata za popisivače i opštinske/gradske instruktore i one koji će im biti zamjena. Imenovani popisivači i instruktori potpisuju ugovor i izjavu o zaštiti povjerljivih podataka.

Javni poziv požete pogledati Ovdje.