Okrugli sto „Uloga trenera u savremenom fudbalu“

Opština Foča - Nataša Miletić - 27. jula 2013. 058.ba

Fudbal-okrugli sto u Foči

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje danas je održan Okrugli sto pod nazivom „Uloga trenera u savremenom fudbalu“, na kojem su učestvovali svi treneri omladinskih ekipa koje se takmiče na ovogodišnjem Fudbal frendsu. To je bila prilika da se razmijene dobra i loša iskustva, kojih nažalost ima u fudbalu svugdje, i kod nas i širom Evrope.

Organizatori okruglog stola su, prije svega, htjeli staviti u prvi plan ulogu trenera u razvoju fudbalera i jednog tima, i u tome su uspjeli. Na trenerima je najveća odgovornost, najveći teret i oni pored toga što su treneri moraju biti dobri pedagozi, istakao je Zoran Avramović, predsjednik Fudbal frends fondacije i idejni tvorac turnira.

Međutim, po riječima predstavnika FK Svonsi iz Velsa i FK Nac Breda iz Holandije, njihovi klubovi i nemaju baš toliko problema… Njihovi najveći problemi su fudbalski menadžeri koji na neki način, pokušavaju da „upecaju“ sve dobre igrače i da rukovode sa njima, što šteti disciplini u timu, smatraju Toni Penok trener Svonsija i predstavnik Brede Hirt Bruselers. Međutim, sa druge strane njihove fudbalske akademije mnogo su dobre i omogućavaju djeci koja žele da se bave fudbalom dobro obrazovanje, disciplinu, društvenu odgovornost i na kraju dobru igru i karijeru. Zapravo je požrtvovanost i osjećaj pripadnosti klubu kao zajednici pomogla FK Svonsi da uđe u Premijer ligu iako su bili pred samom propasti, kako je rekao Penok.

Na prostorima bivše Jugoslavije u klubovima i nije baš tako sjajna situacija. Svi treneri su se složili da veliku ulogu u razvoju mladog fudbalera i veliki uticaj imaju roditelji. Svaki roditelj zamišlja da njegovo dijete preko noći može postati Edin Džeko, Nemanja Vidić, Siniša Mihajlović ili već neki drugi uspješni fudbaler. To je ono što djeci stvara izuzetno veliki pritisak iako neki od njih nisu uopšte talentovani za fudbal, ali njihove zamisli i želje po ugledu na njihove idole, tjera ih da se pokušaju popeti na veću stepenicu u fudbalu.

Naravno, domaće klubove pritiska i teška finansijska situacija, koja onemogućava dobre akademije, ograničava kvalitet trenera i terena. Međutim, kako su istakli treneri iz klubova sa prostora bivše Jugoslavije, dječaci imaju veliku želju za igrom i uspjehom i to je ono što je, vjerovatno, i najbitnije.

Nadamo se da će i klubovi koji su u lošijoj situaciji od evropskih klubova, pokušati usvojiti neke od savjeta i unaprijediti rad sa mlađim fudbalerima, jedan je od zaključaka skupa.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,