Otkup mlijeka tri puta veći nego prošle godine

15.07.2013.

Mlijeko

FOČA – Na području opštine mjesečno se otkupi oko 15.000 litara mlijeka. U odnosu na prošlu godinu, to je tri puta više.

Ovom poslu izvršna vlast je pristupila veoma odgovorno, tako da su obezbijeđeni svi uslovi da otkup mlijeka bude djelatnost od koje će seoska domaćinstva obezbjeđivati solidnu zaradu. Uz stimulativne mjere i podsticaje, pod uslovom da se ispoštuju standardi higijene, proizvođači mlijeka mogu ostvariti otkupnu cijenu od 1,15 KM.

Opština je potpisala ugovor sa mljekarom „Pađeni“ iz Bileće koja uredno otkupljuje mlijeko, a proizvođačima svakog mjeseca redovno plaća njihovu zaradu.

Zbog sve većeg interesovanja proizvođača, u otkupu mlijeka se ide i korak dalje. U MZ Rječica, na bivšoj željezničkoj stanici, adaptirane su prostorije i izgrađen savremen sabirni centar za mlijeko u kome će se sabirati i kontrolisati mlijeko prikupljeno na području Foče i susjednih opština. Sabirni centar će biti otvoren sutra. Uz nove podsticaje, za koje su predviđena sredstva u budžetu opštine, mljekarstvo u Foči će biti djelatnost kojom će se baviti sve veći broj poljoprivrednika.