Pomen parastos povodom godišnjice strijeljanja đenerala Dragoljuba Mihailovića

17. јула 2013. 058.ba

Pomen Čiča Draži

ŽRTVUJUĆI SEBE SLIJEDIO JE HRISTOV PUT

VIŠEGRAD – U kompleksu Draževina u Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada danas je održan tradicionalni pomen povodom 67-me godišnjice od strijeljanja đenerala Draže Mihailovića.

Skupu je prisustvovalo oko 200 ravnogoraca iz više opština Srbije i Republike Srpske, a najviše iz Bijeljine, Gacka, Bileće, Istočnog Sarajeva, Foče, Požege i Novog Goražda.

Nakon liturgije u manastirskoj crkvi Svetog oca Nikolaja ravnogorci su obišli spomenike Dražinim pratiocima, a zatim je kod spomenika đeneralu Mihailoviću, u manastirskoj porti, održan pomen parastos koga je, uz sasluženje šest sveštenika, služio arhimandrit Jovan Gardović, iguman manatira u Dobrunskoj Rijeci.

– Okupili smo se da se pomolimo Bogu za pokoj duše đenerala Dragoljuba Mihajlovića, koji je pogubljen na današnji dan, bez traga i mjesta sahrane. Za vrijeme isleđivanja i suđenja đeneral Draža se dostojanstveno držao, odgovarajući na sva pitanja precizno, kao da je profesor, a ne osuđenik. Iako je znao da će ga sud tadašnje Jugoslavije osuditi, slijedio je Hristov put, žrtvujući sebe za ideju ravnogorstva, zbog koje je i stradao, rekao je arhimandrit Jovan u prigodnoj besjedi.

On je dodao da se, i pored uporozenja i dogovora Otadžbinske uprave, i dalje dešava da pojedinci, uz mali broj pristalica, sebe nelegalno proglašavaju vojvodama, što je nedopustivo i grešno.

-Samo je jedan vojvoda – Slavko Aleksić, koga je Srpska Pravoslavna Crkva uljem svetim pomazala i blagoslovila, poručio je arhimandrit Jovan Gardović.

Po riječima Mira Jeremića, predsjednika opštinskog odbora Ravnogorskog pokreta Višegrad, zbog toga što se ovaj dan istovremeno obilježava u više gradova Srbije i Srpske, ubuduće će u Dobrunskoj Rijeci imati regionalni karakter, dok će manifestacija obilježavanja hapšenja đenerala Mihailovića, 13. marta, biti centralna za sve ravnogorce.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,