Predstavljeni učesnici Fudbal frendsa na konferenciji za novinare

26.07.2013.

9. Football friends

FOČA – U Centru za kulturu i informisanje danas je održana konferencija za novinare povodom održavanja 9. Međunarodnog omladinskog turnira Fudbal frends. Treneri svih ekipa učesnica istakli su svoja očekivanja i prve utiske o Foči, gradu na ušću Ćehotine u Drinu, koji je mnogim evropljanima do sada bio nepoznat.

Mladi talenti su iskazali zadovoljstvo dolaskom u naš grad i igranjem na turniru, jer će im to biti test koliko mogu dati od sebe i u kakvom se svijetlu mogu pokazati pred svojim vršnjacima ali i fočanskom publikom.

Na početku konferencija, gostima i novinarima, se obratio načelnik opštine Foča i predsjednik Organzacionog odbora turnira Radisav Mašić, koji je pozdravio sve učesnike ispred opštine Foča i svih njenih građana, te izrazio zadovoljstvo održavanjem ovog velikog turnira po deveti put u Foči. Posebno je zadovoljan što Fudbal frends predstavlja početak karijera mladih fudbalera.

– „Za mnoge od njih će Foča vjerovatno biti ono mjesto na kome će biti označen njihov profesionalni uspjeh u sportu. Ovaj turnir prije svega ima za cilj da širi prijateljstvo, da širi fer plej da govori o fudbalu na jedan drugi način, da govori o fudbalu kao manifestaciji prijateljstva, sporta i ljubavi među ljudima“ – istakao je Mašić.

9. Football friends

Crvena zvezda svake godine učestvuje na Fudbal frendsu u Foči. I ove godine nadaju se dobrom plasmanu sa igračima koji su prošle godine igrali kadetsku ligu Srbije istakao je Nebojša Maksimović, trener mlađih selekcija Crvene zvezde.

– „Došli smo da dostojno reprezentujemo FK Crvenu zvezdu. Naši ciljevi su uvijek maksimalni, da probamo da se dokopamo same završnice. Ovo su igrači koji su prošle godine igrali kadetsku ligu, sada su omladinci. Završili smo drugi sa tri boda manje od Partizana. Imamo zaista talentovanu generaciju. Četvorica igrača su već potpisali profesionalni ugovor sa Zvezdom, a još četvorica će to uraditi u narednim danima” – kaže Maksimović.

Idejni tvorac turnira, predsjednik Fondacije Fudbal frends, Zoran Avramović ističe da je pomjeranjem datuma turnira, omogućeno da gosti uživaju u turističkoj ponudi Foče. Zadovoljstvo mu je što Foča svake godine učesnicima turnira ima nešto novo da ponudi – „Ovih dana će 160 dječaka imati uzbuđenje igranja sa svojim vršnjacima iz različitih dijelova Evrope. Termin je pomjeren za kraj jula, što je još jedna mogućnost da Foča ima turističko-sportski događaj“ – rekao je Avramović.

9. Football friends

Gosti iz slovenačke Olimpije, holandske Brede i engleskog Svonsija oduševljeni su Fočom več prvog dana njihovog gostovanja. Istakli su da do sada nigdje nisu doživjeli takvo gostoprimstvo i ubijeđeni se da će to potrajati do kraja turnira.

U svojim izlaganjima napomenuli su da je ovo jedan od najboljih fudbalskih turnira za mlade u region i da će njihove ekipe pokazati najbolje što mogu fočanskoj publici. Naravno svi oni se nadaju da će se njihovi dječaci popeti na pobjednički tron.

Direktor škole fudbala FK Svonsi Toni Penok zahvalio se na pozivnici za učešće na turniru.

– „Hvala Vam što ste nas pozvali i izuzetno nam je drago što možemo postati dio porodice prijatelja fudbala i izuzetno smo ponosni što ćemo uzeti učešće u ovom turniru“ – istakao je Penok.

Na Fudbal frendsu prvi put učestvuje ekipa iz Holandije. FK Breda ima školu fudbala koja se organizuje u tri nivoa i nastupi na turnirima su jedan od tih nivoa, istakao je predstavnik Brede Dirk Hirt Briselers.

– „Ovaj turnir se zaista uklapa u našu akademiju fudbala jer omogućava igračima jedan vid socijalne odgovornosti. Na ovaj način, oni svojim uspjehom mogu vratiti nešto svojoj zajednici“ – istakao je Briselers.

Na konferenciji predstavili su se i ostali učesnici: FK Radnički Kragujevac, FK Olimpija Ljubljana, FK Budućnost Podgorica, FK Željezničar Sarajevo i domaća Sutjeska, koja kao domaćin obećava dobru igru i lijep boravak gostima u Foči.

Turnir počinje danas u 17 časova, susretom kadeta Budućnosti i Olimpije, a završava se u nedelju.