Sakupljači ljekobilja sa sertifikatom

Sreten Mitrović / 058.ba - 29. jula 2013. 058.ba

Skupljanje ljekobilja u Rogatici

ROGATICA – Najavljena obuka o održivom sakupljanju ljekobilja kao dio projekta Lokalne akcione grupe „Devetak“ (LAG) „Osnaženje žena na selu“ koga su finansijski podržali Ambasada SAD u Sarajevu, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Republike Srpske i opoštine Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak na kojim djeluje LAG kao spona između javnog, privatnog i civilnog partnerstva, danas, 29. jula, nije održana iako se na obuku javilo petnaestak zainteresovanih, uglavnom žena iz grada, Lađevina, Gučeva, Begzadića i nekih drugih sela.

Organizatopri rekoše da je plan poremetilo nedavno donošenje Pravilnika o osposobljavanju sakupljača samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva za preradu i konzumaciju, koji je u ovu oblast uveo niz novina. Između ostalog tu je obaveza da svi oni koji se budu opredijelili za posao sakupljača moraju imati sertifikat koga će nakon teorijske i praktične obuke koja će trajati 71 čas i uspješno kroz odgovarajući test položenog ispita izdavati pripadajuće šumsko gazdinstvo, u našem slučaju ŠG „Sjemeć“.

To je bio razlog da je predsavnik „Sjemeća“, inženjer šumarstva Stefan Lazić, upoznao prisutne sa Programom osposobljavanja sakupljača samoniklog bilja, šumskih plodova i gljiva koji je u ovom preduzeću već urađen.

Predstavnik privatnog preduzeća „Power“ iz Rogatice Nataša Gojković upoznala je skup da ovo preduzeće za vlastite potrebe i šire tržište već tri godine vrši otkup svih količina ponuđenog ljekobilja. To će i dalje raditi i problema oko otkupa neće biti.

Na kraju je umjesto zaključka dogovoreno da se u cilju realizacije projekta „Osnaženje žena na selu“, koji će trajati do kraja maja iduće godine, projekt menadžer Slađana Ujić i asistent projekta Snežana Kanostrevac-Cvijetić, nastave sa aktivnostima na osposobljavanju berača ljekobilja uz traženje najpogodnijih puteva da se zadovolje zakonske obaveze i da se postigne očekivana ekonomska dobit za selo i posebno žena koje su i najviše uključene u ovu oblast.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,