Snoviđenja Ljubiše čamdžije

SRNA - Radoje Tasić - 18. jula 2013. 058.ba

Ljubiša Kovačević

VIŠEGRAD – Ljubiša Kovačević poznat je kao uzoran domaćin u selu Đurevići kod Višegrada, ali ljubitelji zelenooke ljepotice Drine, njenih tajanstvenih virova i dubina poznaju ga kao susretljiva, vedra i vrijedna čovjeka koji se trudi da im izađe u susret i pomogne u nevolji.

Kovačević je jedan od rijetkih brodara na Drini na mjestu gdje je ova plahovita rijeka prije punjenja akumulacionim jezerom HE „Bajina Bašta“ bila najplića, gdje je bio jaz i jedini bezbjedan prelaz sa jedne na drugu obalu.

Ovdje se sa teritorije rogatičke opštine prelazilo na višegradsku, u blizini je iz stijene iz izvora kuljala voda, na njoj radio stari mlin, a preko puta, na desnoj obali ponosito su vremenu prkosile zidine srednjovjekovnog Hrtar grada.

„Naslijedio sam stare skeledžije koje su ovdje na drvenim skelama okačenim na željezne sajle vozile stoku, robu i putnike, a danas prevozim turiste motornim čamcem da vide šta je ‘s onu’ stranu rijeke ili da uživaju ploveći ogledalom vode“, priča Kovačević.

Ovaj nasmijani čamdžija pun je priča o tome kako turisti pristižu automobilima iz Višegrada do njegovih Đurevića, „dignu“ ga sa kakvog seoskog posla da ih „voza“ jezerom, a usput, kaže, ko svaki dokon svijet zanovijetaju i zapitkuju čas ovo čas ono kao da je on u najmanju ruku profesor geografije ili istoričar.

„Ove godine navalilo ko nikad. Na desetine nekih čamaca, bordića i dva velika broda svaki dan špartaju drinskim jezerom na Starom Brodu. Pridružio im se nedavno i veliki bijeli brod režisera Emira Kusturice. Valjda narod bježi od gradske vreve u šumu i na vodu, liječi živce šta li… Pristanu tako uz obalu… traže vode za piće, da kupe mrsa i pršute, pitaju koliko je još vožnje do Žepe i Bajine Bašte“, zbori Kovačević.

Ljubiša Kovačević

Dogodi se i to, kaže starina, da se nekom ribaru ili izletniku pokvari čamac na sred jezera pa viče i doziva da mu se pomogne. „Šta ću kud ću, batalim svoj posao, pa u čamac da mu priteknem u pomoć. Tako sam, nesvjesno, postao neki servis na vodi, šta li?“, pita se Ljubiša.

Prevozio je Ljubiša na svom starom teretnom čamcu i đake dok su iz sela Stari Brod i Tatinica prelazili Drinu i išli u školu u Prelovo i Višegrad.

„Bila su to neka druga vremena. Po pet-šest đaka se ukrca u pet sati ujutro u čamac, sjeverac bije nad rijekom, djeca se šćućurila, drhću, lica im pomodrela. Kad su veliki mrazevi u čamac sam ubacivao peć bubnjaru da se bar malo oko nje ogriju“, sjeća se čamdžija.

„Dovlačio“ je on komšijama i „namiru“ iz grada, pa čak i stoku i „po par volova je znalo u čamac stati“. „Od svega je mi je najteže padalo kad sam morao da učestvujem u potrazi za potopalcima, jer Drina je čudna rijeka mnogo daje i mnogo uzima. Zna da se razbaškari u koritu, umiri i utiša, zasija zelenom bojom i primami njene zaljubljenike, ali zna da pobjesni, ražesti se, povileni i pomami pa krši i nosi sve pred sobom“, opisuje Ljubiša ćudi velike rijeke.

Za Ljubišu je Drina prostrano dvorište, jer mu je kuća kraj vode, koje vrijedna nevjesta u nedjeljno jutro pospremi i pomete da se pred gostima ne obruka.

Svaki dobar domaćin voli da mu je dvorište čisto, da u dokolici uživa u pogledu na njega, da sjedi s uživanjem u hladu stare kruške jeribasme i pije jutarnju rakijicu.

„Ali muka me spopadne kad vidim kako Drinom plovi smeće ono koje ‘građani’ Višegrada i drugih gradova u njenom slivu ‘frljakaju’ u bistru vodu rijeke. Kao da mi ga u zjenice meću. Zamisli kako bi bilo da odlažem svoje smeće u tuđu avliju. A Drina je najljepša avlija svih koji je vole i uživaju u njenoj ljepoti“, kaže Ljubiša.

I još nešto – Ljubiša je kivan na ribokradice koji mrežama u Drini uništavaju riblji fond, a u ratu su to čak činili i dinamitom. „Uništavati prirodu to ti je kao da ubijaš dio po dio sebe samog“, zaključuje priču Ljubiša, dok njegov stari motorni čamac „teretaš“ lagano klizi drinskim jezerom.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,